fbpx

Nincsenek konkrétumok az OHT-ban

Hiányos, pontatlan, szakmaiatlan és elsősorban csak az állami szereplőkre gyakorolt hatásokat mutatja be a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT) – derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által kidolgozott szakpolitikai stratégia közigazgatási egyeztetéséből.

Környezetszennyezés - Hulladék a parkban

Több kifogást fogalmaztak meg a szakértők a hazai hulladékgazdálkodás jövőjét vázoló Országos Hulladékgazdálkodási Tervvel (OHT) kapcsolatban. Hiányoznak a konkrét költségek, kiadások a 2014-2020-as időszakra, a tervezet többnyire az előző ciklusra vonatkozóan ad információt. Az ugyan kiderül, hogy a hazai környezetvédelmi beruházások környezeti területek szerint 2005-től 2011 -ig 167-ről és 101 milliárdra csökkentek, a jövőt illetően nincs információ. A GDP és a hulladék előállítás mennyiségi összefüggéseinek jövőjét sem kutatja az anyag, csak az elmúlt 13 évet vizsgálja.

A jogalkotó ráadásul láthatóan csak az állami szereplőkre gyakorolt hatásokkal számol – olvasható a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) szakmai véleményében. Eszerint az OHT-ben néhány tárgyi tévedés is található, és rossz a fogalomhasználat is, hiányos a hazai hasznosító kapacitások felmérése, kivéve a gumihulladékok és elem- és akkumulátorhulladék tekintetében. Sárosi Eszter ügyvezető szerint a költségvetési hatások nem érthetők, valamint az sem, hogy az OHT miért nem tér ki a felügyelőségek szakszerű működésének kialakítására, fejlesztésére és az ehhez szükséges költségvetési (és nem büntetési bevételből származó) forrás biztosítására is. Hiányzik a tervből az illegális hulladéklerakás és hulladékkereskedelem, -kezelés, -szállítás nagyon is aktuális problémája. A korábbi időszakokban sem tettek a hatóságok ezen problémák felszámolására erőfeszítéseket. Az anyag felépítésének technikai struktúráját ugyanakkor helyesnek tartják.

A HOE-nál úgy vélik, a javaslatok benyújtására kevés volt az idő, a csaknem 300 oldalas tervezet áttekinthetetlen. Téves az is, hogy az új jogi szabályozáshoz kell igazítani az OHT-t. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke is kifogásolta, hogy a hulladékgazdálkodási törvény (Ht.) előbb lépett hatályba, mint maga az OHT. Az új Ht. elfogadása az uniós irányelv átültetése miatt volt sürgető, így a jogalkotónak nem maradt ideje a szükséges tervezési feladatokra – teszi hozzá Gémesi.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .