fbpx

Együttműködés a barnaszén alternatív felhasználására

Együttműködési megállapodást kötött az Ormosszén Kft. az olasz Societ Technologie Avanzate Carbone S.p.A (SotaCarbo) vállalattal, annak érdekében, hogy az olaszországi tapasztalatokra és a magyar kutatók tudására támaszkodva a hazai gyengébb fűtőértékű barnakőszén készletek alternatív felhasználási módozatait kidolgozzák – tájékoztatta Temesvári Gábor, a magyar társaság projektvezetője az MTI-t.

    A közvetve több mint száz embert foglalkoztató, évi 1 milliárd forint árbevételű Ormosszén Kft. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az egyetlen cég, amely barnaszenes bányát működtet. Két külszíni fejtéses telephelye van, Felsőnyárádon, illetve Sajókazán. Évente mintegy 100 ezer tonna szenet fejtenek ki innen, ennek felét a lakosság vásárolja fel, felét energetikai célra értékesíti a társaság – mondta Temesvári Gábor. Megjegyezte: miután a borsodi szenes hőerőművek már bezártak, ezért más piac után kellett nézniük.
    Fűtési célú felhasználása mellett a barnakőszén vegyipari alapanyag. A kft. kutatás-fejlesztési munkájában nagy hangsúlyt fektet az egyéb, környezetbarát célú hasznosításra, amellyel a szén a metanol ipari méretű gyártásának lehet technológiai alapja Magyarországon. A metanol főleg vegyipari alapanyagként ismert, emellett “üzemanyaga” a korszerű erőforrásként használt metanolcelláknak.
    A cég 700 millió forint értékű technológiai fejlesztésbe kezdett a Miskolci Egyetemmel közösen, az Új Széchenyi terv pályázatán az összeg 65 százalékát nyerték el támogatásként.
    A SotaCarbo olasz cég nagy tapasztalattal rendelkezik a szén elgázosításában, Szardínia szigetén egy bezárt, rekultivált barnaszén-bányában kutatóbázissal rendelkezik. A hétfőn kötött együttműködési megállapodás kiterjed arra is, hogy a két cég közösen lép fel Brüsszelben a barnaszén környezetbarát felhasználásának elismertetése és támogatása érdekében – mondta Temesvári Gábor.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .