fbpx

Állami segítséggel kivásárolták a Saubermachert

Bicske önkormányzata – a magyar kormány anyagi támogatásával – 100 százalékos tulajdonosa lesz a Saubermacher-Bicske Kft.-nek, így végzi a cég januártól a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a térségben. A döntéssel 148 dolgozó munkahelyét őrzik meg – közölte a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

    Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a cégcsoport és a városvezetés hetek óta tárgyalt, miután a Saubermacher a 2012 őszén a parlament által elfogadott, vonatkozó törvény alapján jövő évtől nem végezhetett volna hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az állami vagy önkormányzati többségi befolyás hiányában. A Saubermacher-Bicske Kft.-ben a bicskei önkormányzatnak egyhatodnyi tulajdonrésze volt, a képviselő-testület ezért több határozatban úgy döntött, hogy további üzletrészt vásárol a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása érdekében.
    Kiemelte: a város költségvetésében nem állt rendelkezésre a szükséges pénz, ezért a kormánytól kértek segítséget, és a november 27-i kormányülésen kérésüket támogatták. Arra a kérdésre, hogy mennyiért szerezte meg az önkormányzat a céget, a polgármester nem válaszolt.
    Beszámolt arról, hogy a helyzet gyors megoldására azért is szükség volt, mert a Saubermacher-Bicske Kft. november 30-ával csoportos létszámleépítést jelentett be. Az önkormányzati és kormányzati döntésekkel sikerült megakadályozni a bicskei divízióban 103, míg a dorog-esztergomi divízióban 45 munkavállaló elbocsátását. A kft. csütörtöki taggyűlése a létszámleépítés végrehajtásának megszüntetéséről döntött – fűzte hozzá.
    Hangsúlyozta, hogy a cég a november 30-ával felmondott közszolgáltatási szerződéseket december végéig meghosszabbította, illetve egyes településeken a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság kényszerszolgáltatót rendelt ki a szolgáltatás zavartalansága érdekében.
    Tessely Zoltán szólt arról is, hogy az önkormányzat átvilágíttatta a Saubermacher-Bicske Kft-t. A vizsgálat a társaságot rentábilisan üzemeltethetőnek minősítette a jelenlegi működési terület és a rezsicsökkentés mellett is. Ezen kívül alkalmasnak tartotta a Duna Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás projektjeiben való közreműködésre.
    Horváth Péter a Saubermacher-Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a városvezetéssel folytatott munka eredménye egy, a jövőben megkötendő adásvételi szerződés lesz. Ennek értelmében a város 100 százalékos tulajdonos lesz a Saubermacher-Bicske Kft-ben.
    Örömét fejezte ki, hogy a megállapodással mind Bicskén, mind az esztergomi régióban sikerült a dolgozók munkahelyét megőrizni.
    Az MTI kérdésére elmondta, hogy 15-30 települést érinthet az új tulajdonosi szerkezetű cég működése a jövőben.
    A nyilvános adatok szerint a cég mérleg szerinti eredménye tavaly 5,5 millió, míg egy éve 67 millió forint volt. Árbevétele 2012-ben 1,3 milliárd, 2011-ben 1,5 milliárd forintot tett ki. A társaság saját tőkéje a 2011-es 344,59 millió forintról 350,15 millióra emelkedett.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .