fbpx

Extrém műalkotások szemétből és rágóból

Számtalan olyan tárgy hever a környezetünkben, melyet annyira megszoktunk, hogy szinte rá sem pillantunk – mások viszont meglátják benne a fantáziát, és elképesztő műalkotásokat hoznak létre belőlük, legyen szó gyufaszálról, palackról, vagy épp eldobott rágógumiról.

Műalkotások tengerparti szemétből

Egy észak-kaliforniai házaspár több, mint tíz éve gyűjtögeti a  szemetet a tengerpartról rendszeres sétái során. A cél nemcsak a környezetvédelem, hiszen Richard és Judith Selby Lang különböző műalkotásokat hoznak létre a talált tárgyakból. A megtisztított, szétválogatott hulladékból szobrok, képek, ékszerek, használati tárgyak készülnek, melyekről nem is gondolnánk, hogy korábban felelőtlenül eldobált tejespalackként vagy uzsonnás dobozként tengődtek a tengeren.


Rágószobrok az örökkévalóságnak

Maurizio Savini még talán a szeméttől is gusztustalanabb dologból alkot szobrokat: használt rágókból készíti remekműveit. A rendszerint életnagyságú, rózsaszín alkotások akkora sikert aratnak, hogy évek óta kiállításokon láthatjuk őket, illetve egyes darabok meg is vásárolhatók. Az alkotónak szüksége is van a  pénzre, hiszen a rágót gyakran vásárolnia kell a szobrokhoz, így készülhetett el a hatalmas bölény, medve vagy krokodil is. Alkotás közben a rágónak a lehető leggusztustalanabb, még meleg és nyálkás állapotában kell lennie a tökéletes szobrokhoz, a kész műveket pedig formaldehiddel és antibiotikummal tartósítják.


Hold palackokból

A műanyag palackok eddig is sok bonyodalmat okoztak, hiszen rengeteg hever belőlük mindenütt, s még szelektív gyűjtésük is gyerekcipőben jár. Kínában ahelyett hogy bezúzták volna a palackok egy részét, inkább egy óriási Holdat építettek belőlük egyik legszebb ünnepük tiszteletére – Hongkongban ugyanis minden évben megünneplik azt az őszi napot, melyen a Hold a legfényesebben ragyog. A műalkotás igazából félhold alakú, melyet egy tóba helyeztek, így a tükröződés miatt egésznek tűnik, s a LED világítás miatt különböző színekben ragyog. A furcsa égitesthez 2300 palackot használtak fel az alkotók, acél váza pedig húsz méter átmérőjű.


Zseniális gyufaszál-kastélyok

Szűcs Pál nyugdíjas alezredes hobbija igazán felkerülhet az extrém kategóriába, hiszen aprólékos munkával gyufaszálakból és fogpiszkálókból épít többek között óratornyot, boltíveket, várakat és kastélyokat. A férfi 1996 óta épít házakat gyufából, elkészült  már a pécsi rendőrség több épülete, a neuschwansteni kastély vagy az Eiffel-torony is. A leglátványosabb alkotás talán a turai kastély kicsinyített, élethű mása, melyet több, mint harmincezer gyufaszál segítségével épített meg: a faragott oszlopok, a pálmakert vagy az ablakok ívei okozták a legnagyobb nehézségeket, de az eredmény megérte a két éven át tartó fáradozást.

 A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.life.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .