fbpx

Felhívás az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok ellenőrzéséről

Figyelembe véve, hogy hulladék szállítása kizárólag az emberi egészség veszélyeztetése nélkül a környezetvédelmi szabályokat betartva történhet, Magyarország a szigorú Európai Uniós és a nemzeti elvárásoknak megfelelően, növekvő intenzitással lép fel az illegális hulladékszállítás ellen.

Az Európai Unió külső vámhatárán, valamint az ellenőrző áteresztő pontokon megvalósuló vámhatósági ellenőrzés során, jogellenes hulladékszállítás gyanúja esetén, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal további intézkedés céljából értesíti az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (http://www.orszagoszoldhatosag.gov.hu) Zöld Kommandóját.

A 24 órás ügyeleti rendszerben működő „Zöld Kommandó”elérhetősége:
orszagos@zoldhatosag.hu 
Tel: 06-1-224-91-98
Fax: 36-1/22-49-162 vagy 36-1/22-49-163

Az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség,– mint a hulladék behozatala, kivitele és tranzitja során engedélyező és ellenőrző hatóság, – amennyiben a hulladékszállításról szóló 2006. június 14-i 1013/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben, valamint a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben foglaltaktól eltérő szállítást állapít meg, környezetvédelmi hatósági eljárást vezet be.

Az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség az eljárása során a hulladékszállítmány – jármű és pótkocsija; uszály; vasúti kocsi – zárlatát biztosítási intézkedésként elrendelheti, illetve a hulladékszállítmányt lefoglalhatja.

A fentiekre tekintettel ajánlott a hulladékszállítási okmányoknak, – az EK Rendelet VII. számú Melléklete szerinti „hulladékszállítmányokat kísérő információk” dokumentum vagy együttesen az EK Rendelet IA. Melléklete szerinti „Bejelentőlap” az illetékes környezetvédelmi hatóságok feltételeit tartalmazó példányai és az EK Rendelet IB. Melléklete szerinti „Kísérődokumentum”– valamint azok teljes kitöltöttségének – aláírás, bélyegző – és – a fuvarlevéllel is egyeztetett – adattartalmának, indulás előtti fokozott ellenőrzése.

Forrás: http://nav.gov.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .