fbpx

Nádszegen is elindult a szelektív hulladékgyűjtés

A galántai járásbeli községben is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre. A tervek szerint tavasszal üzembe helyezik az osztályozószalagot és a prést az új gyűjtőudvarban. A község még 2010 őszén pályázott a környezetvédelmi minisztériumnál, 635 000 eurós támogatást kapott.

„A napokban zárul a projekt adminisztratív része, ami jóval tovább tart, mint maga a megvalósítás. Közben azon dolgoztunk, hogy már jövő év elejétől szelektálni tudjuk a hulladékot” – nyilatkozott lapunknak Juhos Ferenc, Nádszeg polgármestere. A támogatásból szemétszállító autót, traktort, rakodógépet, nagy- és kis konténereket, osztályozószalagot és présgépet vásároltak. A községben konténereket helyeztek el, melyekbe a lakosok külön gyűjthetik a műanyag-, az üveg-, a papír- és az alumíniumhulladékot. „Sokáig tart, amíg az emberek megtanulják mire jó a szelektálás” – folytatta a polgármester. Elmondta, januártól folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot, hogy felhívják a figyelmüket a hulladék osztályozásának fontosságára. Nádszegről a vágsellyei tárolóba hordják a szemetet. A falu tavaly 71 500 eurót fizetett a szemét elszállításáért, Juhos Ferenc elmondta, a projektnek köszönhetően közel negyven százalékos költségmegtakarítást érhetnek el. A hulladék nagy részét már saját szemetes autóval gyűjtik össze és szállítják a tárolóba. „A szemetet a község alkalmazottai szállítják el, így nem keletkezik további bérköltség” – tette hozzá Juhos Ferenc.

Az osztályozószalagot és a prést a gyűjtőudvarban helyezik el. Az összegyűjtött, szétválogatott hulladékot összepréselik. A polgármestertől megtudtuk, a papírhulladékot az alapiskolának ajánlanák fel – ezzel is támogatnák az intézményt.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .