fbpx

Közintézmények újulnak meg uniós támogatásból Móron és környékén

Közintézményei energiahatékonysági felújításához egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert Mór, Kincsesbánya, Bodajk és Zámoly – mondta a térség országgyűlési képviselője az érintett települések vezetőivel közös pénteki, székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

    Törő Gábor (Fidesz) közölte, hogy az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül Bodajk 287, Kincsesbánya 121, Mór 484, míg Zámoly 108 millió forintot nyert. A támogatáshoz a települések részéről 15 százalékos önerő szükséges.
    A képviselő hozzátette: többségében térségi feladatokat ellátó intézményekről van szó, így az általános iskolákba járó gyerekek révén érintett a fejlesztésekben Balinka, Isztimér, Gánt, Pusztavám és Csókakő is.
    Wurczinger Lóránt (Fidesz-KDNP) Bodajk város alpolgármestere jelezte, hogy az elnyert 287 millió forintos támogatásból hat közintézmény újul meg az oktatás területén vagy ahhoz köthető létesítményben. Az épületeken hőszigetelést végeznek, nyílászárókat cserélnek, fűtést, illetve világítást korszerűsítenek, illetve napkollektorokat és napelemeket szerelnek rájuk.
    Bajkai János(független) Kincsesbánya polgármestere elmondta, hogy a 121 millió forintos forrásból az általános iskolában a külső nyílászárók cseréje, a világítás korszerűsítése és a külső hőszigetelés valósul meg. Emellett biomassza fűtésre térnek át és 70 napelemet helyeznek el a tetőn, amelyek az energiaellátást biztosítják az intézményben.
    Fenyves Péter (Fidesz) Mór város polgármestere “megaberuházásnak” nevezte a fejlesztéseket, amelyeket az elnyert 484 millió forint támogatás segítségével valósítanak meg. Megjegyezte, hogy az összeg nagyságrendileg megegyezik a városközpont felújításával. Az uniós forrásból a móri önkormányzat fenntartásában működő iskolák és óvodák energetikai korszerűsítése valósul meg. A városvezető hozzátette: a fejlesztések 20 százalékos rezsiköltség megtakarítást eredményeznek, amelyet a tanárok munkakörülményeinek javítására fordítanak majd.
    Bánszki István (független) Zámoly polgármestere közölte: az elnyert 108 millió forintos támogatás a község éves költségvetésének több mint egyharmadát teszi ki. Kiemelte, hogy az elmúlt 23 évben ekkora támogatást nem nyert a település.     A pénzből iskolát, faluházat újítanak fel, illetve elvégzik a polgármesteri hivatal hőszigetelését, korszerűsítését is.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .