fbpx

Év végéig biztosított a szemétszállítás

Eddig 38 település kérte már, hogy ideiglenesen jelöljenek ki számukra szemétszállító szolgáltatót, 27 helyen nem sikerült megoldást találni.

Környezetszennyezés - Hulladék a parkban

Több települési hulladék elszállítását végző önkormányzati vagy kényszerből hatóságilag kijelölt cég mondhatja fel az év végéig közszolgáltatói szerződését, ha az állam nem kompenzálja őket a 2013-ban megnövekedett terheik miatt – mondta a Napi Gazdaságnak Gémesi György, a Magyarországi Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A gödöllői polgármester, az önkormányzat hulladékszállító Zöld Híd Régió Kft. társulási elnöke szerint a vállalat vesztesége jelenleg 200-300 millió forint körül alakul. Így a cég már nem tudja betartani az uniós támogatási szerződéseiből eredő kötelezettségeit, nem képződik tartalék amortizációra és a későbbi rekultivációra sem.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai is azt mutatják, hogy öngólt rúgott a kormány, amikor a hulladékgazdálkodási törvény értelmében azt írta elő, hogy legalább 51 százalékos tulajdonban lévő önkormányzati vagy állami cég szállíthatja csak el a települések hulladékát. Magyarországon – egy évvel a törvény hatályba lépése után – 38 település kérte már, hogy ideiglenesen jelöljenek ki számára másik szolgáltatót. Pátyon, Szajolon, Sóskúton, Bényén, Martfűn, Mendén, Pilisszántón, Remeteszőlősön, Solymáron, Mikepércsen és Adácson ugyan most elszállítják a szemetet. Ez annak köszönhető, hogy nyáron a Parlamentben módosították a közszolgáltatásokról szóló törvényt, így hatósági eljárással kényszerszolgáltatókat jelölhetnek ki, hogy a problémás településeken ne hatalmasodjanak el a szemétkupacok. Ugyanakkor még mindig 27 olyan település van, ahol a kérdést még átmenetileg sem tudták megoldani.

Önkormányzati cégek kevés helyen fogják vissza-vagy átvenni a szolgáltatást a kényszerből kijelöltektől, mivel a hulladéktörvény szerint a költségek folyamatosan emelkednek. Az idén még tonnánként 3000 forintos, jövőre duplázódó hulladéklerakási járulék 2016-ra már 12 ezer forint lesz. Az elvárt béremelés, a lakosonként 100 forintos felügyeleti díj, az e-útdíj további nehézségeket okoznak. Az önkormányzatoknak mindeközben már nincsen joguk arra, hogy a szolgáltatás díját maguk állapítsák meg. A közel nyolcszázalékos ágazati inflációval szemben ugyanakkor az év elején mindössze 4,6 százalékkal emelkedhettek a szemétdíjak, ezt “fejelte meg” a 10 százalékos kötelező tarifacsökkentés. Gémesi ezért azt várja a kormánytól, hogy mondja meg, ki fogja pótolni az elmaradó bevételeket. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a hulladéklerakási járulék előirányzat terhére azt tervezik, hogy a települési önkormányzatok támogatást kapnak. Ennek mértékéről a VM nem kívánt nyilatkozni.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

One thought on “Év végéig biztosított a szemétszállítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .