fbpx

Elkészült az újrahasznosító üzem

A hulladék és selejt újrahasznosítása révén 6-8 százalékkal csökkent a gyártás alapanyagigénye.

Új őrlőüzemmel bővült a Graboplast Zrt. tatabányai gyáregysége. A 600 millió forintos beruházás a cég győri és tatabányai gyáraiból származó, körülbelül évi 1000 tonnányi hulladék újrahasznosítását teszi lehetővé, amely saját szabadalom alapján történik.


Jancsó Péter elnök-vezérigazgató elmondta, hogy többlépcsős folyamat eredményeként alakult ki mostani formájában a nemzetközi szinten is egyedülálló őrlőüzem, illetve annak berendezései, mely révén megvalósítható a PVC környezetbarát újrahasznosítása. A hulladék PVC-t nitrogénnel mínusz 100 fokra hűtik, majd az üvegkeménységűvé vált anyagot porrá őrlik, amely így visszadolgozható a késztermékbe. Az újrahasznosított anyag szórással az új padló rétegei közé kerül, így az eljárás nem változtatja meg a késztermék tulajdonságait, és így jóval hatékonyabban és olcsóbban tudják előállítani azokat a PVC-padlókat, amelyek 95 százalékát exportálják, főleg az egyre dinamikusabban növekvő keleti piacokra.


Az üzemavatón Veres Tibor, a Graboplast Zrt. főrészvényese bejelentette, hogy rövidesen új gyár építésébe kezdenek Tatabányán, ahol luxusminőségű műpadló készül majd. A több ütemben megvalósuló gyár 100 embernek biztosít majd munkahelyet, a próbaüzem 2014 végén indulhat. Az üzletember hozzátette, hogy a tervezett technológiával összesen néhány gyár dolgozik a világon.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.muszaki-magazin.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .