fbpx

Tavaly kevesebb volt a hulladék, mint korábban a Felvidéken

Nagyszombat. Tavaly a megye lakosai 232,4 ezer tonna kommunális hulladékot termeltek, ez a szlovákiai települések által termelt szemét 13,3 százaléka. A kerület gazdasági ágazataiban 497,3 ezer tonna szemét keletkezett, ami az országos mennyiség 7,2 százalékát teszi ki.

A megye településein termelődött hulladék mennyisége 2011-hez viszonyítva csaknem négy százalékkal csökkent. A szemét 86 százalékát megsemmisítették, a fennmaradó 13 százalékot felhasználták. A vegyes kommunális hulladékból termeltek legtöbbet a lakosok, 144,6 ezer tonnát, nagyméretű hulladékból huszonhétezer tonnányi keletkezett. Tavaly csaknem tizenkilencezer tonna építési hulladék és tizenötezer tonna lebomló szemét termelődött. A legtöbb szemetet a nagyszombati járásbeli falvak lakosai produkálták, a megyei összmennyiség huszonnégy százalékát. A Dunaszerdahelyi járásból származott a hulladék 21,3 százaléka, a megyei szemét tizenhét százaléka a Galántai járásból. A Nagyszombati kerület egy-egy lakosa átlag 417,9 kiló szemetet termelt tavaly, 17 kilóval kevesebbet, mint 2011-ben.

A gazdasági ágazatokban mintegy tizenhat százalékkal kevesebb hulladék keletkezett, mint 2011-ben. A szemét hat százaléka minősült veszélyes hulladéknak, ennek csaknem harmadát felhasználták. A fennmaradó 466,8 ezer tonna szemét főként a mezőgazdaságból, a kertészetekből, az erdőgazdálkodásokból és építkezésekről származott. A hulladék csaknem harmada a Nagyszombati járásban gyűlt össze, a Galántai járásból származik a szemét közel tizenhat százaléka, a Dunaszerdahelyi járás telepein gyűlt össze az összmennyiség 6,7 százaléka.

Galánta lakosai tavaly 8033 tonna hulladékot termeltek, a járási székhely mintegy 590 ezer eurót költött a hulladékgazdálkodásra. Ján Poľakovskýtól, a városi hivatalvezető helyettesétől megtudtuk, a városban is működik a szelektív hulladékgyűjtés. A tömbházakban élők külön konténerekbe, a családi házak lakói zsákokba gyűjtik az osztályozott hulladékot. A papírt, a ruhát, a műszaki cikkeket, az elhasznált abroncsokat, az étkezési olajat és zsírt, a motorolajat a gyűjtőudvarra is kivihetik a lakosok, emellett tavasszal és ősszel nagytakarítást tartanak. A szeparált hulladékgyűjtés ütemterve a városi újságban és a város honlapján is megjelenik. Az iskolákban évente papír- és ruhagyűjtést szerveznek.

A mintegy 5500 lakosú Diószegen egy tonna hulladék elszállítása huszonhat euróba kerül a városnak. Szabó Antal polgármester korábban azt nyilatkozta, egy lakos átlagosan 450–480 kiló hulladékot termel évente. A városban a hulladék mintegy harminc százalékát szeparálják. „A családi házakban majdnem mindenki osztályozza a hulladékot, a bérházakban viszont nincs szeparálás” – mondta korábban a polgármester, ezért a bérházakból összegyűjtött szemetet a közterület-fenntartó vállalat udvarán kiöntik és osztályozzák.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .