fbpx

Folyik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítése

A százat meghaladó hulladékgazdálkodási közszolgáltató társaság közül eddig félszáznál több vehette át az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) minősítési okiratát, így a minősített közszolgáltatók által lefedett terület már csaknem 1100 települést és több mint ötmillió lakost érint.

Az OHÜ a nyár végén kezdte meg a hulladékgazdálkodási közszolgáltató társaságok minősítését. Ennek keretében a közszolgáltató által kért minősítési kategóriába és fokozatba sorolást vizsgálja meg az ügynökség, és kiállítja a minősítési okiratot, ha a társaság megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek.

A minősítési okirat megléte alapfeltétel ahhoz, hogy adott településen közszolgáltatói tevékenységet végezhessen egy hulladékgazdálkodással foglalkozó cég. Ugyancsak a minősítés biztosítja azt, hogy az önkormányzat a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatót választhassa ki – emlékeztet közleményében a hulladékgazdálkodási ügynökség.

Meghatározott feltételek mellett van lehetőség arra, hogy a minősítő okiratot legkésőbb 2014. július 1-jéig szerezzék meg a társaságok. Az OHÜ azonban változatlanul azt javasolja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak, hogy ne halasszák az utolsó pillanatokra az okirat megszerzését, minél előbb kezdeményezzék az eljárás lefolytatását.

A közszolgáltatási szerződésnek előfeltétele az OHÜ minősítési okiratának megléte, ennek hiányában 2014. július 2-tól fel kell mondani a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási megállapodást – figyelmeztet az ügynökség.

A minősítési eljárás során a szolgáltatókat három kategóriába (A-B-C) és három fokozatba (I-II-III) sorolja be az ügynökség szervezeti egysége. A törvény tartalmazza azokat a szempontokat és követelményeket, amelyek alapján megtörténik a kérelmező közszolgáltatók minősítési osztályba sorolása – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .