fbpx

Megoldódik az érmihályfalvi hulladék-feldolgozó ügye

Többször beszámoltunk már a több éve kihasználatlanul álló érmihályfalvi szelektív hulladékgyűjtő- és komposztáló-telep kálváriájáról. A telepet egy olyan projekt részeként építették meg mintegy öt évvel ezelőtt, mely tulajdonképpen az egész megye szemétgazdálkodási gondjait érinti. 

Azonban a több éve érvényben lévő önkormányzati létszámstop miatt a helyi önkormányzat képtelen volt üzembe helyezni a létesítményt, így több tanácsülésen is napirenden volt már a téma.

A nyár folyamán a városatyák arra a döntésre jutottak, hogy koncesszióba adják a hulladék-feldolgozó és komposztáló telepet egy külső cégnek, mivel a megyére, illetve a helyi önkormányzatra is egyre nagyobb nyomás nehezedett az Északnyugati Fejlesztési Régió szakértői részéről, akik már a tavaly is több határidőt szabtak a telep beindítására.

A feldolgozó működtetésére kiírt közbeszerzési eljárást egy osztrák érdekeltségű, aradi székhellyel rendelkező cég nyerte, akik képviselőivel Nyakó József polgármester már alá is írta az öt évre szóló működtetési szerződést.

A telepet kilencven napon belül kell beindítani – áll a szerződésben –, addig egy ismeretterjesztő kampányt fognak folytatni a lakosság köreiben a szelektív hulladékgyűjtés szükségességéről. A telepre Mihályfalváról toboroznak munkásokat, így az önkormányzat egy harmincfős listát nyújt át a cégnek, amelyből már induláskor tizenkilencet fognak alkalmazni – tudtuk meg Karsai Attila alpolgármestertől.

A háztartások egy újabb kukát kapnak majd a már meglévő mellé, ebbe gyűjthetik az újrahasznosítható hulladékot – papírt, üveget, pillepalackot, üdítős- vagy sörösdobozt. A kuka mellé jár majd egy komposztáló edény is, melyet a szerződött fél a saját hasznára fordíthat.

A tanácsüléseken nem egyszer elhangzott az is, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben szeretnék anyagilag terhelni, de ezzel a módszerrel sokkal kevesebb hulladék kerül majd a város szeméttelepére, ami környezetvédelmi szempontból nem elhanyagolandó.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.reggeliujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .