fbpx

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatók 60 százaléka már megkapta minősítő okiratát

Az eddig beadott kérelmek alapján a csaknem száz hulladékgazdálkodási közszolgáltató mintegy 60 százaléka már megkapta a minősítési okiratot – közölte Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) ügyvezetője az MTI-vel.

 

Az ügyvezető az évet értékelve elmondta: az OHÜ tevékenységét, hatáskörét alapvetően határozza meg a 2012-től hatályos termékdíj-, és a 2013-ban életbe lépett hulladéktörvény. Ez utóbbi végrehajtása során a hulladékgazdálkodási ügynökségre új feladatok hárultak, amelyek közül kiemelkedik a közszolgáltatók minősítése, amit a nyár végétől végez az ügynökség.

A beadott kérelmek vizsgálata folyamatos, ha az elbíráláshoz minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, akkor átlagosan 23 nap alatt kapják meg a minősítő okiratot a közszolgáltató cégek, bőven a törvényi határidő előtt – emelte ki Vámosi Oszkár.

A termékdíjköteles termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésének, kezelésének, feldolgozásának, hasznosításának részfinanszírozására összesen mintegy 10,3 milliárd forintot tervezett az OHÜ 2013-ra, míg tavaly 9,3 milliárdot fordított erre.

A várakozások, illetve az előzetes számítások szerint 2013-ban az összesen mintegy 600 ezer tonna csomagolási hulladék gyűjtésére, hasznosítására 8,1 milliárd forintot biztosít az OHÜ, a 42,6 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladék gyűjtésére, kezelésére csaknem 1,6 milliárdot, a 31,5 ezer tonna hulladék-gumiabroncsra 271 milliót, a 22,3 ezer tonna hulladék akkumulátorra pedig 233,4 millió forintot.

Az ügyvezető elmondta, hogy jövőre várhatóan 10,7 milliárd forint áll majd rendelkezésükre. Szinte mindegyik hulladéktípus gyűjtésében javulást kell elérni, mert tovább kell közelíteni a 2015-től, illetve a 2016-tól esedékes európai uniós elvárásokhoz. Ennek érdekében a hulladékgazdálkodási ügynökség több évre szóló tervezési rendszert alakít ki.

Az egyes hulladékfajták gyűjtésére, hasznosítására szóló közbeszerzési eljárások elindításához az OHÜ megtette a szükséges lépéseket – hangsúlyozta Vámosi Oszkár. Folyamatban van az ügynökség által benyújtott dokumentumok minisztériumi engedélyeztetése, várhatóan a jövő év elejétől folyamatosan hirdethetik meg a pályázatokat.

A közbeszerzési eljárások között a hulladékgazdálkodási ágazat nagyon speciális terület. Előbbre kell lépni abban, hogy a lebonyolítás, az engedélyeztetési eljárás gördülékenyebb legyen, ezen a téren is tettek javaslatokat a döntéshozóknak – mondta el.

Vámosi Oszkár kitért arra is: Magyarországon szelektív hulladékgyűjtésre a lakosság mintegy 90 százalékának van lehetősége, de rendszeresen csak 13-16 százalék él ezzel. Az OHÜ 2013-ban is arra törekedett, hogy minél szélesebb körben érje el a lakosságot, és tegye egyre ismertebbé a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Az országos kampányok mellett az internetes fórumokon is igyekeznek minél több hasznos információt átadni, interaktív kapcsolatot biztosítva.

A jövő évet az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtését célzó országos kampánnyal kezdi az OHÜ. Ebben négy nagy áruházlánc vesz részt, a lakosság csaknem 90 helyszínre viheti el az e+e-hulladékot, cserébe vásárlási kedvezményhez is juthat, valamint főnyereményként személyautót nyerhet. Az eddig bevált szemléletformáló kampányok mellett számos új kezdeményezést is tervez az OHÜ 2014-ben – mondta az ügyvezető.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .