fbpx

700 millió euró sugárzó hulladék tárolására

Japán 700 millió eurót különített el sugárzó hulladék tárolására. Jelenleg arról folynak az egyeztetések, hogy hol legyen a tároló. Három település is esélyes.


A meghibásodott fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a Tepco (Tokió elektromos Művek) nem képes megfelelő tárolót kialakítani az erőmű lebontásakor keletkezett sugárzó hulladék számára. Ezért az „atomtemetőhöz” szükséges területek megvásárlását és a berendezések elkészítését a japán kormány átvállalja. A költségekre 700 millió eurót (mintegy 210 milliárd forintot) elkülönített.
A kormány szerint a telep kialakítására három, Fukusima közelében fekvő település alkalmas: Futaba, Okuma és Naraha városok. A tároláshoz azonban a városok hozzájárulása is kell. Az illetékes minisztérium rövidesen elkezdi a tárgyalásokat a három önkormányzattal. A 3-5 négyzetkilométer területű telepen 18-25 millió köbméter atomszennyezett hulladékot kívánnak tárolni. A tervek szeri telep 2015-ben kezdené működését, és csak ideiglenesen, 30 évig működne. A lakók azonban máris attól tartanak, hogy a 30 éves határidő örökre szól.

H-guchi

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://interjapanmagazin.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .