fbpx

Még mindenkitől átveszik a fémhulladékot

A parlament egyelőre nem hagyta jóvá a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának törvénytervezetét, mely szerint fémhulladékot egyáltalán nem, vagy jelentős korlátozással adhatna le fizikai személy a gyűjtőhelyeken.

Januártól emelkedik a szeméttelepek tarifája, ezzel próbálják a szeparációt ösztönözni és a környezeti terhelést csökkenteni. A jogszabály, melyet még novemberben fogadtak el az akkumulátorok és szárazelemek gyűjtéséről, feldolgozásáról és újrahasznosításáról is rendelkezik, eszerint minden ilyen jellegű költség a gyártót terheli.

A törvénymódosításra az Európai Bizottság (EB) nyomása miatt is szükség volt, mely pénzbírságot helyezett kilátásba a Szlovák Köztársaság ellen. A törvény most már illeszkedik az európai javaslatokhoz, növeli a gyártók felelősségét és szerepét az újrahasznosításban. A törvény értelmében vissza kell hívni a boltok polcairól azokat az akkumulátorokat, melyek 2008. szeptember 26-a után kerültek forgalomba és nem felelnek meg az új előírásoknak. Ez a határidő korábban hiányzott a törvényből, melyet szintén kifogásolt az EB.

A szilárdhulladék-lerakók nem lesznek drágábbak azoknak a cégeknek, melyek betartják a hulladékokról szóló törvényt (az új törvény javaslatát eredetileg decemberben tárgyalta volna a parlament és jóváhagyása esetén 2014 januárjától lépett volna életbe). Ennek alapján a hulladék birtokosa köteles a hulladékot újrahasznosítani, vagy azt másnak felajánlani újrahasznosításra. Hasonló alapelv lesz érvényes a községekre vonatkozóan is. Ott, ahol a lakosok szeparálnak, nem lesz szükség a szemétdíjak emelésére – írta a gomorilap.sk.

A módosítás változtatja a hulladéktárolási díjból befolyt összegek elosztását, amennyiben a telep több község területén fekszik. A pénzt a jövőben az elfoglalt kataszteri területhez arányosan fogják elosztani. Ezeket a forrásokat a jövőben a községi hulladékgazdálkodáson kívül másra is fel lehet használni, például környezetvédelemre.

A hulladékokról szóló új törvény tervezete, melyet még júliusban fogadott el a parlament, teljes, vagy részleges tiltást tartalmaz a fémhulladékok fizikai személyektől való felvásárlására. A minisztérium így kíván reagálni az egyre szaporodó lopásokra, melyek gyakran veszélyeztetik a polgárok testi épségét. A fémtolvajok kedvelt célpontjai a csatornafedelek, transzformátorok, kábelek, információs táblák vagy a templomokban és temetőkben található kegytárgyak.

„Ebben a törvényben, mely a fémhulladék felvásárlását is érinti, teljes tiltással vagy szigorú korlátozással számolunk a fizikai személyek esetében. Nem akarjuk bezárni az ajtókat, egyelőre párbeszéd folyik az ügyben a munkáltatók képviselőivel, így nyitva akartuk hagyni a lehetőséget amíg a törvény végleges változata elkészül, hogy alaposan átbeszélhessük a dolgot” – tájékoztatott a miniszter, Peter Žiga.

Az iglói (Spišská Nová Ves) Kovozber s.r.o. tornaljai telepének vezetője szerint, ha a tervezet törvényerőre emelkedne, akkor az emberek a szomszédos országokban próbálnák pénzzé tenni a fémhulladékot. „A hulladékból tiszta fém van, csak be kell olvasztani. Sokkal olcsóbb megoldás ez, mintha vennénk a nyersanyagot az ukránoktól vagy az oroszoktól.” – mondja a telep vezetője. Szerinte Gömörben sok embernek az egyetlen bevételi a forrása a szociális segély mellett a vas értékesítése. „Nem ritka, hogy valaki csak két kiló vasat és egy kiló pléhet hoz” – folytatja.

A vas kilónkénti felvásárlási ára 2013 decemberében 0,17 euró, a pléh 0,15 euró körül mozgott – ismertette a gomorilap.sk. Tornaljára a fémhulladékot a város 50km-es vonzáskörzetéből hordják, a telep vezetője szerint még Rozsnyó környékéről is behozzák nagyobb tételben a kedvezőbb ár miatt.

Mások ugyanakkor üdvözölnék a tiltást. Több község polgármestere számolt be az állandó fémlopásokról, amelyeknek gátat vethetne az új törvény. Kérdés azonban, hogy a tiltás megszüntetné-e a lopásokat, vagy a lopott áru a feketepiacon kerülne eladásra. Számos gömöri településen ismerősek a Magyarországról érkező mozgó hulladékfelvásárlók, akik a tiltás bevezetésének nagy nyertesei lehetnek.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hirek.sk

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .