fbpx

Döcög a szelektív hulladékgyűjtés

Számtalan esetben előfordul, hogy a szétválogatott hulladékot tartalmazó konténert a háztartási szemét közé ürítik a szállítást végző társaság munkatársai.

A szerző felvétele

Ezzel kapcsolatban több polgár panasszal fordult az önkormányzati képviselőkhöz, illetve a városi hivatalhoz. Hiszen ezt látva, tapasztalva kedvét szegik mindazoknak, akik becsületesen válogatják a hulladékot.

A probléma a legutóbbi testületi ülésen is felmerült, és Patus Sándortól, a városi hivatal kommunális főosztályának vezetőjétől vártak magyarázatot a képviselők. „A lakosok egy része felelőtlenül áll hozzá a szelektáláshoz, és a háztartási szemetet is a szelektált hulladék gyűjtésére szolgáló konténerekbe dobja. Ezáltal viszont az egész kuka tartalma elértéktelenedik, a kiürítésüket végző munkások nem tehetnek mást, mint hogy a háztartási szemét közé öntik” – mondta Patus Sándor. Azokon a helyeken van a legtöbb gond, ahol a szeparálást szolgáló gyűjtőhely a háztartási szemét gyűjtésére szolgáló konténerek közvetlen közelében található. „A városi televízióban és a helyi lap hasábjain időről időre felvilágosító kampányt folytatunk, felelősségteljesebb hozzáállást kérünk a polgároktól, de ez hosszú folyamat” – tette hozzá. Kérdésünkre, nem lehetne-e közhasznú munkásokkal szétválogattatni a szemetet, az osztályvezető elmondta: a kukásautó rakterében már préselődik a hulladék, abból kiszedegetni a nem oda való szemetet szinte lehetetlen. „Ehhez elsősorban egy komoly szalagsort kellene vásárolni” – mondta. Az egyes szeparált hulladéktípusok jelenlegi felvásárlási árát figyelembe véve viszont egy ilyen gépsor üzemeltetése egyáltalán nem lenne hatékony.

A napokban megkezdődik a kidobott fenyőfák begyűjtése. Patus Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi házas övezetben csak a zöld hulladék gyűjtésére szolgáló zsákokba helyezett, feldarabolt fenyőt szállítják el. „A legoptimálisabb megoldás persze az lenne, ha a kertvárosban komposztálnák a fenyőfákat – mondta. – A bérházas övezetben természetesen nincs erre lehetőség, itt a szemeteskonténerek mellé kell kitenni a fákat. Kérjük a polgárokat, minden dísztől, szalagtól, szaloncukorpapírtól tisztítsák meg a fákat, mert csak így, lecsupaszítva alkalmasak a komposztálásra.”

A városban 2007-ben vezették be a szelektív hulladékgyűjtést, a papír-, az üveg-, valamint a műanyag hulladékot összesen 64 gyűjtőhelyen helyezhetik el a lakosok.

V. Krasznica Melitta

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .