fbpx

Ratroom: dizájnos újrahasznosítás

Azt gondoljuk, hogy környezetünk élhetőbbé, bolygónk pedig védettebbé és harmonikusabbá válik, ha nem gyártunk annyi szemetet, vagy ha a szemétnek tekintett használt tárgyainkat nem dobjuk el, hanem újragondoljuk, hasznosítjuk azokat. 

A természeti népek nem csak azért nem ismerik a szemét fogalmát, mert szerves és lebomló szemetet termelnek, hanem azért sem, mert nem ismerik a hasztalan fogalmát. Minden jó valamire, még az is, ami adott esetben nem lát el semmilyen funkciót. Újragondolva új funkciókat kaphat, ami hozzáértő kezek alatt új külsővel és formával újabb szolgálatot tesz.

A civilizáció természetesen ettől nagyban eltérő melléktermékeket termel, amelyek mindemellett korántsem nevezhetőek hasztalannak. Alapanyagaink is merőben mások, viszont ugyanúgy hasznosíthatóak és újragondolhatóak, mint a természeti népek által használt alapanyagok. A Ratroom a felhasznált alapanyagok egy részét roncstelepekről, régiség kereskedésekből, vagy bolhapiacokról szerzi be, ezeket ötvözzük olyan új anyagokkal, mint a szilikon, a plexi, vagy az üveg és ezek felhasználásával készítünk új design bútorokat, kiegészítőket. De hozott anyagból is dolgozunk.

Thinkstock

Projektünk egy része, amely a `Pimp Your Stuff` nevet viseli éppen azzal foglalkozik, hogy megrendelőinknek ne kelljen megválniuk az elavult, vagy imádott de lepusztult régi tárgyaiktól, bútoraiktól. Ha azokat elhozzák műhelyünkbe, mi felújítjuk, új formát és életet adunk nekik, hogy azok ismét a lakás ékévé válhassanak.

Tervezéseink folyamán is igyekszünk ugyanezeket az elveket követni, azaz a harmónia, az egyszerűség és funkció hármasát, ami egy könnyen azonosítható színvilággal és a minimál formavilággal párosul. A funkcionalitás fontos részét képezi annak a gondolkodásnak, amit a Ratroom tükrözni hivatott, azaz, hogy ne csupán vizuális élményt, de hasznos funkciót is biztosítson az adott tárgy, ezzel is kerülve a funkciótalan felhalmozást, amiből egyébként is jut bőven korunk emberének.

Mulholland állólámpa: 238.000,-

Az energiatakarékosságot – amit minden esetben figyelembe veszünk világítótárgyaink tervezésekor, a LED technológia felhasználásával, valamint a dupla funkció (asztal és lámpa egyben) beiktatásával valósítjuk meg. Előszeretettel ötvözzük a régit és az újat formailag ugyanúgy, mint az alapanyagok tekintetében, ezzel is egyfajta hidat képezve a megújulás és az újrahasznosítás felé.

Műhelyünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy a fentiekben taglalt elvek mentén alkothassunk és gondolhassunk újra régi tárgyakat, vagy új tárgyakat hozzunk létre régi alapanyagokból. Minden munkafolyamatot kézzel végzünk és mivel minden újrahasznosított tárgy, vagy anyag egyedi jellemzőkkel bír, nem készül két ugyanolyan darab. Az emberi munkaerő és a kézzel gyártott termékek értéke vitathatatlan, nem csak szellemiségükben, de egyediségük és az odafigyelésben rejlő minőségi jellemzőjük révén is nagyobb lehetőségeket hordoz, mint a gépesített gyártási folyamatok, melyek nem csak az emberi munkaerőt, de a kreatív alkotói folyamatokat is a háttérbe szorítják.

Adele dohányzóasztal (fehér): 148.000,-

Egy kreatív alkotói folyamat lélekkel és egyéni jellemzőkkel ruházza fel az adott tárgyat, amely nem csak az alkotóban, de a vásárlóban is pozitív folyamatokat generálhat, nem beszélve az újrahasznosításból eredő egyéni történelmen, mely minden tárgyban benne van az egyszer már leélt életéből, lejárt rendeltetéséből adódóan, mely így új értelmet és életet kap, továbbra is magában hordozva előző életének lenyomatait.

Céljaink között szerepel, hogy teljes enteriőröket tervezhessünk és hozhassunk létre ezen elvek mentén úgy, hogy mindvégig szem előtt tartjuk az egyedi, ízléses tervezést és a magas minőségű kivitelezést, valamint, hogy hozzájáruljunk a civilizált társadalom gondolkodásának megújulásához és tükrözhessünk egy ősi elvet az újrahasznosításról, amely reményeink szerint néhány pazarló alapelv újragondolásához vezet.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.glamouronline.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .