fbpx

A rendőrség megkapta az abasári vízhelyzet vizsgálatának anyagait

Horváth László, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke, megyei kormánymegbízott kedden megküldte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak az abasári vízellátási problémák ügyében lefolytatott vizsgálat anyagait – közölte a Heves Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.

    A közlemény emlékeztet: a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervénél hétfőn befejeződött belső vizsgálat a korábbi vízszolgáltató, az önkormányzati tulajdonú Abasár Nonprofit Településüzemeltetési és Fejlesztési Kft., valamint a jelenlegi vízszolgáltató, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. mellett több hivatali személy mulasztását is megállapította az ivóvíz minőségi adatainak kezelésével és az alkalmazott eljárásrenddel kapcsolatban.
    A rendőrségnek megküldött dokumentum az ivóvíz minőségének ellenőrzése, illetve az Abasáron történt ivóvíz-szennyezés során alkalmazott eljárásrend és felelősségi körök vizsgálatának eredményeit tartalmazza.
    Hozzáteszik: a dokumentáció azt a folyamatban lévő büntetőeljárást segítheti, amelyet korábban Horváth László kormánymegbízott tett a vízszennyezés ügyében ismeretlen tettes ellen.
    Abasáron 2013. október 7-e és november 1-e kötött szünetelt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban szerves oldószerek jelenlétét mutatták ki. A szennyezés okának, a szennyező anyagok helyének feltárása jelenleg is zajlik.
    A Heves megyei község lakosai november 15-étől egy ideiglenes átkötővezetéken keresztül kapják az egészséges ivóvizet. A végső megoldást jelentő, a kormány által átcsoportosított 90 millió forintból megvalósuló Mátrafüred és Abasár közötti távvezeték tervezése jelenleg is zajlik, a kiépítés határideje június 30-a.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .