fbpx

Atomriadót fújtak a használt pelenkák miatt

Atomveszélyt jeleztek a műszerek, ezért biztonsági ellenőrzést kellett végezni egy Linzhez közeli hulladékmegsemmisítő telepen. Kiderült, hogy a magas radioaktív sugárzás a pelenkákból jött.

“Riasztóan magas” szintet jeleztek a Geiger-Müller-számlálók, amikor egy Linzhez közeli szemétégetőbe megérkezett a legújabb szállítmány. A szakemberek azonnal leállították a megsemmisítési folyamatot, hogy kiderítsék, hogyan kerülhetett az egyszerű hulladék közé ilyen mennyiségű radioaktív sugárzó anyag. A keresés gyorsan eredményre vezetett: a vészhelyzetet mintegy két tucat felnőttpelenka váltotta ki, amelyek egy kórház kukájából kerültek a szemétszállító kocsiba.

A keddi incidens kivizsgálásakor kiderült, hogy a pelenkák olyan betegekről kerültek le, akik korábban diagnosztikai okból radioaktív jódot kaptak. A szakemberek ugyanakkor megnyugtatták a dolgozókat, hogy bár a mért sugárzás szintje meghaladta a normális értéket, senki sem volt veszélyben.

A normál hulladék kirakodása után a tűzoltók segítségével a sugárzó pelenkákat elkülönítették és veszélyes hulladékká minősítették át, majd az arra vonatkozó szigorú szabályok betartásával szállíttatták át egy speciális megsemmisítő helyre. A hatóság emberei végig felügyelték a szállítójármű útvonalát, a kocsi fémtartályának azonban legalább nyolc napig fog tartani, míg a sugárzási szintje visszaáll a normál tartományba – adta hírül osztrák hírforrásokra hivatkozva a MyNews13 című internetes hírportál.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.ma.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .