fbpx

Veszélyes hulladék szivárog Hortobágyon

A területen tárolt mérgező hulladék mennyisége akár kétezer tonna is lehet, ezért kérték a hatóságtól a mielőbbi intézkedést.

Elhagyott, elhanyagolt veszélyes hulladék tárolóra bukkant egy debreceni környezetvédő egyesület, a TerepSzemle Stúdió Hortobágyon, Balmazújváros-Lászlóháza térségében. Mint mondják, a felfedezés azért aggasztó, mert a hulladéktároló telep a Hortobágy-folyó közelében egy belvíz elvezető csatorna (Szeg-Híresháti csatorna) közvetlen szomszédságában, a Hortobágyi Nemzeti Park területének pufferzónájában, gyakorlatilag annak tőszomszédságában van. Rendkívül rossz állapota miatt szabad bejárást enged bárkinek és bárminek, beleértve a vadállomány kóborló egyedeit is, a csapadékvíz elvezető csatorna 8-10 éves fás szárú növényekkel van benőve, alig felismerhető, vagyis a növényzet állapotából arra lehet következtetni, hogy ott évek óta semmilyen karbantartás nem folyt.

A területen tárolt, megsemmisítésre, vagy ártalmatlanításra váró anyagok között cianid, triklór-etilén (mely köztudottan az 1. világháborúban is alkalmazott foszgén harcigáz alapanyaga), nikkel és kadmium tartalmú hulladékok is találhatók. Területbejárásuk során azt tapasztalták, hogy a számukra ismeretlen tulajdonú és üzemeltetésű veszélyes hulladék tároló állapota gyakorlatilag semmilyen hatályos jogszabálynak nem felel meg. A tárolásra használt hordók, konténerek sérültek, erősen korrodáltak, lyukasak, szétmállottak. A bennük egykor tárolt anyagok akár keveredve is, vagy épp a csurgalékvíz-tárolóba beborulva a levegővel, vízzel szabadon érintkeznek.

A terület körbekerítése hiányos, világítása nem megoldott, semmilyen információ nem szerezhető be a helyszínen arról, ki az üzemeltető, kit kell értesíteni baleset esetén. A tapasztaltakról bejelentést tettek a Zöldhatósághoz, kérve, hogy azonnali hatállyal rendeljék el a telepen található környezetszennyező állapot megszüntetését, derítsék fel, ki a terület tulajdonosa, és függesszék fel a területért felelős cég környezethasználati engedélyét az összes telephelyén, valamint a cég összes telepének átvizsgálását, különös tekintettel a hulladéktároló gáz, csurgalékvíz, kommunális szennyvíz és a szennyvíziszap, és a csapadékvíz kezelésének rendjére.

Ezen felül kérték a területi közelség miatt annak vizsgálatát is, hogy a HNPI a telepet, mint a természeti területekre, az élővilágra és az élővizekre potenciális veszélyforrást ellenőrizte-e. Úgy vélik, a területen tárolt mérgező hulladék mennyisége akár kétezer tonna is lehet, ezért kérték a hatóságtól a mielőbbi intézkedést.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.vagy.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .