fbpx

A Greenpeace mintákat vett a hajdú-bihari veszélyeshulladék-tároló telepen

A Greenpeace vegyi szakértője és aktivistái csütörtökön mintákat vettek a hajdú-bihari veszélyes hulladékot tároló telepen. A környezetvédő szervezet szerint az őrizetlen, romos telepről kijuthatnak a szennyező anyagok, ezért azonnali kármentesítésre szólította fel a hatóságot.

    A környezetvédő szervezet pénteki közleménye szerint a területen a hordók felirata alapján számos kiemelten veszélyes anyag található, így mérgező cianidot tartalmazó hulladékok, toxikus fémeket tartalmazó galvániszapok, és rákkeltőnek minősített klórozott oldószerek is. Sok korrodálódott fémhordó kilyukadt és folyik ki belőlük a méreg. A szintén elöregedett és megroggyant tárolókról legurultak  műanyag és fémhordók, tartalmuk kiömlött, és szennyeződés került az oldalfalak nélküli tároló melletti talajra is. A Greenpeace szerint a tároló mellett lévő esővíz-elvezető csatornába is  láthatóan jutott szennyezés, és a csurgalékvíz-elvezető medence is szabálytalanul megtelt esővízzel és belehullott vegyszeres hordókkal.
    A Greenpeace követeli, hogy a környezetvédelmi főfelügyelőség azonnal tegye meg a szükséges intézkedéseket, akadályozza meg a szennyezés továbbterjedését, és intézkedjen a kármentesítésről. A szervezet kéri továbbá, hogy mérjék fel és hozzák nyilvánosságra az ország összes, hasonló tározójának állapotát.
    A Népszabadság a csütörtöki számában írt arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában, több állattartó telep, mezőgazdasági terület és a Szeg-Híresháti belvízelvezető csatorna közvetlen közelében található az a gondozatlan telep, ahol becslések szerint legalább kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak. 
    A telepre egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmet, akik szerdán közérdekű bejelentést juttattak el a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez a tapasztalt hiányosságok miatt.
    A felügyelőség vezetője csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Debrecenben, és  bejelentette, hogy a telepen, amelyet legutóbb egy hónapja ellenőrzött a hatóság, valószínűleg fémtolvajok garázdálkodtak, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.
    Kelemen Béla, a felügyelőség igazgatója elmondta, hogy a telep teljes lezárásáról pénteken intézkednek, hétfőn pedig a katasztrófavédelem szakembereivel, és a telepet korábban működtető, jelenleg felszámolás alatt álló cég felszámolójával helyszíni bejárást tartanak a mentesítési munkálatok ütemezése érdekében. Közölte azt is, hogy rendkívüli kárelhárítási munkákra – a telep lezárása után – jelenleg nincs szükség.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .