fbpx

New York polgármestere komposztálásra sarkallja az éttermeket

Micheal R. Bloomberg, New York polgármestere az utóbbi időben a komposztálás mellett kampányol. Tavaly nyáron a város háztartásait bíztatta az ételmaradékok komposztálás útján való felhasználására, most pedig az éttermeket vette célba.

A polgármester tavaly november végén előterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyben arra próbálja rávenni az éttermeket, hogy különítsék el az egyéb hulladéktól, és komposztálják az ételmaradékokat. Az így nyert anyag pedig trágyaként vagy energiaforrásként is felhasználható lehet.

Bloomberg becslései alapján, ha a Városi Tanács is elfogadja a javaslatot, akkor 30%-kal csökkenhetne New York étel kidobási rátája. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évente több mint 200.000 tonna hulladékot lehetne kivonni a szeméttelepekről.

A városban már működik egy kísérleti program, amelynek során 31.000 New York-i háztartásból gyűjtenek ételhulladékot. 2015-től ezt a számot szeretnék 100.000-re bővíteni, sőt 70 felhőkarcolóra is kiterjesztenék a gyűjtést.

Az éttermeket illetően április óta létezik egy „Food Waste Challange” nevű kezdeményezés, amelyben 150 étterem vesz részt, beleértve egyes láncokat is. A vendéglátó-ipari egységek ígéretet tettek arra, hogy csökkentik a kidobott étel mennyiségét. Ezt elsősorban komposztálással, illetve azzal szeretnék elérni, hogy a valami miatt eladhatatlan, de még ehető ételeket ételbankoknak ajánlják fel, ahelyett, hogy kidobnák. A fő cél az, hogy a felére csökkentsék azt az ételmennyiséget, amely az éttermek által a szeméttelepekre kerülne.

Annak ellenére, hogy a városban már vannak olyan éttermek, amelyek évek óta komposztálnak, egyesek felhívták a figyelmet bizonyos nehezítő tényezőkre is. Melissa Autilio Fleischut, New York Állam Étterem Szövetségének elnöke azt mondta, hogy sok étterem szeretne komposztálni, de a szemét szeparált gyűjtésével és az elszállításával kapcsolatos teendők és költségek lassíthatják a folyamatot.

Kronoméné Szászi Tímea

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://zold8.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .