fbpx

Az olasz kormány takaríttassa el a maffia szemétlerakóját – kéri a katolikus egyház

A Camorra maffia évtizedeken keresztül illegális lerakóhelynek használta a Nápoly körüli területeket: 10 millió tonna hulladékot temetett – vagy éppen égetett – el az utóbbi 22 év alatt.

Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – szerint a veleszületett rendellenességek és a nagy arányú rákhalálozás ‘összefüggésben vannak’ a területen a hulladék-expozícióval.

„A környezeti katasztrófából valóságos humanitárius tragédia lett” – írta nyílt levélben a nápolyi érsek Giorgio Napolitano elnöknek. „Túl sokan fizetik az árát a bűnözők arroganciájának, visszaéléseinek, nemtörődömségének, mohóságának és ostobaságának, akik megmérgezték ezt a földet, tragikus és jóvátehetetlen kárt okozva.”

A hatóságok azt mondják, a hulladékot többnyire az iparosodott északi területekről hozták, és a maffia emberei helyezték el – a legális lerakás költségének egy töredékéért.

Az elmúlt hónapokban az ott lakók demonstráltak: követelték a kormányzattól, hogy tisztítsa meg a területet. A médiával együtt dokumentálták az illegális hulladéklerakást és a szemétégetést.

A kormány válasza erre az volt, hogy a múlt hónapban betiltotta a szemét égetését. Az egyházi vezetők azonban többet várnak, a terület megtisztítását, egészségügyi szűrővizsgálatokat, pénzügyi támogatást a megbetegedetteknek, a vállalkozások meggyőzését célzó programokat, hogy ne menjenek bele illegális cselekményekbe.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://fuggetlen.wordpress.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .