fbpx

Az olasz hadsereg bevethető a nápolyi maffia ellen

Az olasz kormány rendeletben elvi engedélyt adott arra kedden, hogy bevessék a hadsereget a nápolyi maffia, a camorra ellen, amely évtizedek óta több millió tonna mérgező hulladékot halmozott fel illegálisan a város környékén.

Nápoly és Caserta között van “a halál háromszöge”, vagy ahogy a helyi lakosok másképp nevezik, a “tüzek földje”. A Legambiente olasz környezetvédő szervezet szerint az utóbb 22 évben több mint 440 közép-, illetve észak-olasz cég mintegy 10 millió tonna ipari szemetét ásták el a szóban forgó területen. A közelmúltban készült vizsgálatok eredménye szerint a mérgező anyagok belekerültek több környéki vízkészletbe, olyanokba is, amelyek mezőgazdasági területeket látnak el. A mérgező hulladékot – feltehetőleg a felhalmozók – időnként meggyújtják, és annak füstje is mérgező. Mindezek hatására több helyi lakos rákbeteg lett, illetve meghalt.

A camorra egy meg nem nevezett volt tagja elmondta, hogy a maffia a drogkereskedelem és a védelmi pénz szedése mellett nagyon jól jövedelmező tevékenységnek találta a mérgező hulladék megvásárlását, és kezdetben csak saját telkei környékén ásta el azt, de később más körzetekben is.

A rendőrség elkobozta kedden a nápolyi maffiához kötődő Mallardo klán 44 millió euró (13,2 milliárd forint) értékű vagyonát: 152 épületet és irodát, számlapénzeket és 12 cég telephelyét – olvasható a rendőrség honlapján. Ezek a vagyontárgyak “piszkos pénzből” származnak, amelyek az építő-, illetve az energiaiparban termelődtek meg. A műveletet száz pénzügyőr hajtotta végre.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .