fbpx

Már nem pótolják Debrecenben a felgyújtott szelektív hulladékgyűjtő szigeteket

Amint arról múlt héten beszámoltunk, mindenkinek két kukába kell gyűjteni a szemetet 2015-től. Az egyikbe a nedves hulladék, például a pelenka, krumplihéj és az ételmaradék kerül. A másikba a száraz szemét, vagyis papír, műanyag, üveg, de a lyukas cipő és a megunt ruha is. Az új rendszer célja, hogy minél több hulladékot lehessen újrahasznosítani.

Ha leég, nem „nő” új a helyénHa leég, nem „nő” új a helyén

Addig azonban a legtöbb debreceni – ha környezettudatos – most a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre viszi el a papírhulladékot, az üveget és a műanyag palackokat. Sajnos azonban minden évben több ilyen hulladékgyűjtő szigetet gyújtanak fel vandálok.

2012-ben tíz négyedényzetes szelektív sziget vált a lángok martalékává, melyeket egytől egyig pótolt az AKSD Kft. Ez azonban ötmillió forintjába került a cégnek. Épp ezért a szolgáltató kérésére az önkormányzat 2013-ban már nem kötelezte az AKSD-t a leégett szigetek pótlására, és ez idén is így van. Azaz, ha egy szigetet felgyújt valaki, nem lesz helyette új.

Képesné Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője a Dehir.hu érdeklődésére elmondta, 2013-ban öt hulladékgyűjtő szigetet gyújtottak fel Debrecenben. A cég minden alkalommal feljelentést tett; eddig az egyik ügyben sikerült elfogni a rendőrségnek a feltételezett elkövetőt, de ítélet még ott sincs.

Debrecenben jelenleg 197 szelektív hulladékgyűjtő szigetre vihetik el a lakosok az újrahasznosítható hulladékot. Az AKSD szóvivője azt mondja, 2015-ben, a kétkukás rendszer bevezetésével nem kell majd arra számítani, hogy eltűnnek ezek a szigetek a városból. Könnyen lehet például, hogy valakinek az otthoni kukájába nem fér majd bele minden újrahasznosítható hulladék, nekik szeretnék megadni a lehetőséget a szigetek fenntartásával. Így tehát jövőre is ott lesznek a szelektív hulladékgyűjtők Debrecen utcáin és lakótelepein – persze csak azok, amelyeket nem gyújtanak fel.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .