fbpx

Egy kuka, két kuka, hány kuka

A VM közleménye szerint, 2015-től bevezetik a kétkukás háztartási hulladékgyűjtést, amely az EU jogszabályaihoz és elvárásaihoz igazodó környezetkímélő megoldás és nagymértékben elősegíti a hulladék újrahasznosítását.


A nagyvárosi lakóközösségekben jól ismert kuka+műanyag+papír valamint üveg+színes üveg, továbbá veszélyes hulladék begyűjtő konténerek továbbra is fennmaradnak.
A változás elsősorban a vidéki lakosságot érinti: ők 2015-től két kukát tartanak a házuk előtt, amelyből egyikbe az un. “nedves hulladék” kerül, beleértve a háztartási-konyhai hulladékot is, a másikba megy a “száraz szemét”: papír, üveg, ruha, műanyag. A száraz hulladék utóválogatóba kerül, ahol anyagaiban elválasztva kerül majd tovább az egyes újrafeldolgozó üzemekbe.

Ennek kapcsán érdekes megemlíteni, hogy jelenleg a világ első számú hulladékfelvásárlója is Kína. Szerte a világból konténerhajókkal szállítják a tömörített pillepalackokat ázsiába, ahol a még a palackok vastagsága, minősége szerint is válogatják a szemetet mielőtt a nagy darálóba kerül. A pillepalack granulátum remek alapanyag a drága, márkázott, trendi polárpulóverek előállításához, valamint a kínai pamut létrehozásához.

A 2010-es évek elején még Gútán, Szlovákiában volt a legnagyobb PET-feldolgozó üzem, ahol a szlovákiai pille-szemét termelés minegy 40%-át, évente 16 és 20 ezer (!) tonna közötti szemetet dolgoztak fel.
Magyarországon, Mezőfalván (régi agrárközpont! sic) van egy dinamikusan fejlődő PET-feldolgozó üzem, ahol nagyjából 2500 tonna anyagot tudnak megmozgatni. A hazai helyzetet jellemzi, hogy a Mezőfalván működö cég országos PET-palack begyűjtő hálózatot kíván létrehozni – ilyen nincs még ezidáig -, továbbá nem sikerült pontos számot találni az ország éves PET-szemét termelékenységéről.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség vezetője elmondta, hogy 2013-ban a lakossági szelektív hulladékgyűjtés 58.000 tonna volt, ezt 2014-ben 60.000 tonnára szeretnék emelni.

A blogbejegyzés eredetiben itt olvasható: http://metroblogger.blog.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .