fbpx

Szelektív hulladékgyűjtés: nagy lépés következik

Több mint 5 milliárd forintos költséggel, ebből 4,8 milliárd forint uniós támogatással ez év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten – mondta György István főpolgármester-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a gyűjtőszigetek száma 930-ról 665-re csökken, a továbbiakban itt csak az üveget gyűjtik. A háztartások egy kék fedelű gyűjtőedényt kapnak a papírnak és egy sárga fedelűt a műanyag- és fémhulladéknak. A szelektív gyűjtés nem kerül többe a háztartásoknak, mivel a főváros az így begyűjtött hulladék eladásából fedezi a többletköltséget – tette hozzá a főpolgármester-helyettes. A kalkulált bevétel mintegy 2 milliárd forint.

A 200 ezer új gyűjtőpontnak eddig közel felét szerelték fel az új kukákkal, a munkát a családi házas övezetekben kezdték. Összesen 403 ezer új gyűjtőtartályt vásároltak, és folyamatban van a 60 speciális gyűjtőjármű beszerzése is. Tavaly szelektíven 4600 tonna papírt, illetve 2100 tonna műanyag- és fémhulladékot gyűjtöttek be a fővárosban. A tervek között szerepel egy saját válogatómű megépítése, amely 10 milliárd forintba kerül, létrehozását az EU is támogatja – mondta György István.

A főpolgármester-helyettes kitért arra is, hogy jelenleg havonta egyszer ürítik a szelektív tartályokat, de ha ez kevés, akkor a későbbiekben áttérnek a gyakoribb ürítésre. A lakosság körében elterjedt, hogy a begyűjtő autók a szelektíven gyűjtött hulladékot összekeverik. Ez nem igaz, mivel külön tartályba kerül a kétféle hulladék – mondta György István.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés marketingjére 200 millió forint támogatást adott az Európai Unió – mondta Szűcs Panni, a BVK Holding kommunikációs és PR-igazgatója, aki bemutatta a kampány arcait: Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszót és Kautzky Armand színészt.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .