fbpx

Hiába gyűjtenek szelektíven

Évente több ezer tonna hulladékot gyűjtenek szelektíven Maros megyében – derül ki a Környezetvédelmi Ügynökség nyilvántartásából. Ennek viszont csak egy kis hányadát értékesítik, a többit megsemmisítik.

Évente több ezer tonna hulladékot gyűjtenek szelektíven Maros megyében – derül ki a Környezetvédelmi Ügynökség nyilvántartásából. Ennek viszont csak egy kis hányadát értékesítik, a többit megsemmisítik.

Kötelesek szelektíven gyűjteni a hulladékot a Maros megyei cégek. Az összegyűjtött hulladék mennyiségről nyilvántartást vezetnek, amelyet le kell adjanak a Környezetvédelmi Ügynökségnek.

Dănuţ Ştefănescu

igazgató, Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség

A gazdasági szereplők is szelektíven kell gyűjtsék a szemetet. A hulladékot át kell adják a hulladékgyűjtő vállalatoknak, amelyek a begyűjtéssel, valamint ezek értékesítésével foglalkoznak. Maros megyében minden kereskdelmi egység, amely környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik szerződéssel kell bizonyítsa, hogy milyen típusú hulladékot gyűjtött össze, hova szállította el és mit csinált vele.

Egy marosvásárhelyi hulladékbegyűjtő vállalat gazdasági igazgatójával, Orbán Annamáriával beszélgetünk. Azt mondja, már közölték a 2013-as adatokat a Környezetvédelmi Ügynökséggel, miszerint a 2012-es évhez képest 2013-ban mennyiségileg kevesebb hulladék érkezett be.

Orbán Annamária

gazdasági igazgató, hulladékgyűjtő vállalat

„2012: 4.700, 2013: 4.300 tonna hulladék és a nyilvántartás már le van adva”.

Itt azonban csak a begyűjtés zajlik. A szelektív hulladék export-árú lesz, a nyugati országok majd újrahasznosítják azt. A megmaradt szemét, akárcsak a háztartási hulladék, bár azt is szelektíven gyűjtik a lakosok, a keresztúri szeméttelepre kerül, ömlesztve.

Romániában egyébként jelenleg mindössze 7 százalékra tehető az újrahasznosított szemét mennyisége. 2020-ig azonban Románia köteles 50 százalékra növelni az újrahasznosított hulladék mennyiségét.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.erdely.tv

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .