fbpx

Hatékonyan működik a bécsi “szemétrendőrség”

Észrevehetően kevesebb az illegálisan elhelyezett hulladék, az eldobott cigarettacsikk és a hátrahagyott kutyaürülék Bécs közterületein, amióta 2008-ban bevezették a szemetelési tilalom betartását ellenőrző közterület-felügyelő járőröket – közölte egy önkormányzati illetékes kedden.

A WasteWatchereknek (“Szemétfigyelők”) nevezett osztagnak ötven főállású és négyszáz kisegítő munkatársa van, akik az utcákat járva ellenőrzik a köztisztasági törvény betartását. Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos ismertetése szerint 2013 végéig 35 ezer esetben intézkedtek a járőrök, ebből közel 19 ezer esetben szabtak ki bírságot és 6500 esetben tettek feljelentést. Mintegy tízezer esetben figyelmeztetést kaptak a szemetelők.

A városi statisztikák szerint a közterületen kidobott hűtőszekrények száma például az elmúlt hat év alatt 74 százalékkal, 463 darabra csökkent. Tavaly 600 millió tonna cigarettacsikket söpörtek össze az utcákon, ez 31 százalékkal volt kevesebb, mint a járőrözés bevezetése előtt. 41 százalékkal kevesebb veszélyes hulladéktól és építési törmeléktől szabadultak meg a bécsiek tiltott helyen, mint 2008-ban.

Egy 2012 őszén végzett közvélemény-kutatás során a bécsiek kétharmada úgy vélekedett: kevesebb kutyapiszok van az utcán, mint az egység létrehozása előtt. 2009 elején ezzel szemben még csak a lakosság egyharmada volt ezen a véleményen.

Forrás:MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .