fbpx

Hulladékhasznosító eljárást fejleszt a Holofon Zrt.

A műanyagdarálékok mosás utáni maradványainak újrahasznosításához szükséges eljárás és berendezések kifejlesztését végzi egy 620 millió forintos projekt keretében a Holofon Zrt. a Komárom-Esztergom megyei Annavölgyben – tájékoztatta Toronyi Zoltán vezérigazgató kedden az MTI-t.

A 2013 tavaszán indult kutatás-fejlesztési projekt ez év második felére fejeződik be, a beruházáshoz 402 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv forrásaiból.

Az igazgató kifejtette: a jelenlegi gyakorlat szerint a műanyag hulladékok – például a mosószeres, samponos, tusfürdős flakonok – darálékának mosási művelete során leülepedő anyagok a hasznosítás helyett hulladéklerakókba vagy égetőkbe kerülnek, a keletkező szennyvizet pedig – kezelve vagy kezeletlenül – a csatornarendszerbe engedik a vállalatok.

Az új eljárással a vállalkozás minden anyagot visszanyer, a keletkező vizet pedig megtisztítva visszaforgatja – mutatott rá a vezető. Az új technológiai eljárásnak köszönhetően a szilárd köztes termékből – megfelelő anyagokkal keverve – különféle termékek – például műanyag kerítésoszlop, szőlőkaró vagy speciális járdaszegély – készülhetnek. A fejlesztés keretében megtervezik és előállítják a műveletekhez szükséges gyártószerszámokat és a gyártógépet is.

A Holofon Zrt. az iparban és a kereskedelemben keletkezett hőre lágyuló műanyag – zömében csomagolási – hulladék újrahasznosítására jött létre 1995-ben. A műanyag újrahasznosítását környezetbarát technológiával végzi. A cég, 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a műanyag-újrahasznosítás területén, éves termelési kapacitása 12 ezer tonna. Az 56 főt foglalkoztató társaság 2012. évi árbevétele 1,579 milliárd forint volt.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .