fbpx

Óriási biznisz van a használt étolajban

Az éttermek használt sütőolaját ellopó és annak eladásából profitáló tolvajok megfékezésére vezetnének be új törvényt Kaliforniában.

Chris Holden, a törvényhozás alsóházának tagja a héten elmondta, hogy az általa nemrég benyújtott törvényjavaslat lehetővé tenné a kaliforniai országúti rendőrség munkatársai számára, hogy félreállítsák azokat, a rendszerint jelöletlen szivattyús teherautókat, amelyeket a tolvajok használnak a lopott konyhai hulladék szállítására és elkérjék a rakomány eredetét bizonyító dokumentumokat.

“Az éttermek használt sütőolajának ellopása egyre gyakoribb jelenség Kaliforniában” – húzta alá honlapján a kaliforniai élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztérium. Mint hozzátette, a használt sütőolaj jól értékesíthető árucikk, ezért az étteremtulajdonosok gyakran eladják némi extrabevétel reményében olyan cégeknek, amelyek biodízellé alakítják azt.

A törvényjavaslat akár a 10 ezer dollárt (2,3 millió forint) is elérő pénzbírságot szabna ki azokra, akiket bűnösnek találnak használtolajlopásban. A javaslat továbbá lehetővé tenné az országúti rendőrség számára, hogy elkobozza a teherautót attól a sofőrtől, aki nem tudja bemutatni a szükséges iratokat.

A minisztérium forródrótot is működtet, amelyen bárki telefonálhat, ha úgy véli, hogy tolvajok próbálják ellopni valaki másnak a használt sütőolaját. A saját konyhai szemetét mindenki bátran értékesítheti az államban, csupán az ütközik törvénybe, ha valaki éttermekből vagy más szállítótól lopja el az olajat.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://alfahir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .