fbpx

Négyszáz tonna veszélyes hulladék Debrecenben a Határ úton, sok a rákos beteg

Évek óta küzdenek a Határ úti hulladékégető felszámolásáért a környékbeliek. A telep szomszédságában élő Szoboszlai János szerint hiába zárt be három éve az égető, még most is több száz tonna hulladékot tárolnak a területen.

hulladeknagy

– Mióta ez az égető itt van, sok rákos megbetegedés történt. Itt már nagyon sok ember volt, aki rákos betegségben meghalt. Itt a szomszédban is, a férfi és a nő is rákos betegségben halt meg, feleségemet most szintén mellrákkal műtötték – panaszolta Szoboszlai János.

A Zöldhatóság is azon dolgozik, hogy a 20 éve épült égetőt felszámolja. Már négyszer megbüntették a tulajdonost, de hiába, a cég tönkrement. A tulajdonos ugyanaz volt, mint a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában lévő veszélyeshulladék-tároló telepnél. Ott néhány hete rozsdamart klór és etilén tartalmú hordók százait találták.

A Lászlóházi telep mérgező anyagainak elszállítására 350 millió forintot kért a környezetgazdálkodásért felelős államtitkár. A zöldhatóság abban bízik, hogy a héten megszavazza az anyagi segítséget a parlament, így a felszámolást végző cég pénze és a környezetvédelmi felügyelőség által lehívott 25 millió forintos bankgarancia elegendő lesz a debreceni hulladékok elszállítására.

– A tervünk az, hogy a rendelkezésünkre álló bankgaranciát fogjuk arra fordítani, hogy a Határ úti telepről elszállítjuk a hulladékokat,  a lászlóházi telepet pedig reményeink szerint kormányzati segítséggel fogjuk kiüríteni – nyilatkozta Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója.

A két telep felszámolása leghamarabb tavasszal kezdődhet meg. Ha meglesz rá a forrás, a debreceni égetőnél tárolt hulladékokat pár hét alatt elszállítják.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .