fbpx

Martfű felkészült a hulladék begyűjtésére, elszállítására

Már működő ügyfélszolgálattal, újonnan kialakított kiszolgáló helyiségekkel és, a volt Opar csarnok területén, minden előírásnak megfelelő telephellyel készül a Martfűi Városfejlesztési, Ingatlankezelői és Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Önkormányzati Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási ága a helyi közszolgáltatás indítására. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakításán túl, sorra érkeznek a törvényi előírásoknak megfelelő engedélyek is. A folyamatban lévő közbeszerzés és két pályázat is lezárul a következő hetekben, a hulladékszállítás és begyűjtés helyi ellátását biztosítva.

A Kikötő tér szomszédságában, a volt I-es munkásszálló épületének földszinti, jobb szárnyát alakította át az önkormányzat a tevékenységét tavaly megkezdett ingatlankezelői, majd ennek hulladékgazdálkodási szolgáltatással kibővített ágazata részére. A kft. irodáiban már javában zajlik a munka, az ügyfélszolgálat is itt várja az ingatlankezelésben és hulladékszállításban ügyeiket intéző martfűi lakosokat. Az öltöző, melegedő, konyha és a szükséges egyéb helyiségek is készen állnak az új feladat ellátására.

A hulladékszállítás megkezdésének előkészületeiről, eszközigényéről és a folyamatban lévő pályázatokról Gálné Kiscsatári Lídiát, a hulladékgazdálkodási ágazat ügyvezetőjét, környezetvédelmi szakembert kérdeztük.

– 2013. június 27-én határozatot hozott az önkormányzat, mely szerint a hulladékgazdálkodást saját közszolgáltatásban fogják végezni. Ekkor bíztak meg ennek az új területnek a vezetésével, a feltételrendszer kialakításával és az engedélyek beszerzésével.

A Hősök tere 10. alatt van a székhelyünk, a telephelyünk a Szolnoki úton található, és ott vannak már az eszközök, amelyeket ez idáig beszereztünk.

A Tisza Ipartelepen, a volt Opar Kft. területén található telephely két garázsból, egy nagyobb helyiségből, illetve egy parkolóból áll. Itt már kialakítottuk a szelektív hulladékok számára az üzemi gyűjtő-, tároló helyet, a csarnokot pedig arra szeretnénk használni, hogy ott végezzük el az előválogatást. A telephely burkolt területén a gépjárműveket és az edényeket tároljuk.

Közbeszerzések is történtek, és zajlik az engedélyeztetés. A szállítási és kereskedelmi engedélyt megkaptuk ez év elején, de a további engedélyek, így a begyűjtési, előkezelési, továbbá a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedély beszerzése még folyamatban van.  Ha ezek meglesznek, sor kerülhet az OHÜ (Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség) minősítésre megköthetjük a szerződést a feladatellátásra, és ezután kezdődhet meg a hulladék szállítása a város területéről. A katasztrófavédelem által kijelölt szolgáltató 2014. április 30-ig látja el a feladatot, ekkorra minden engedélyt meg kell kapnunk a közszolgáltatás törvényi feltételeihez.

80 és 120 literes edényekre lesz szükségünk, melyek közbeszerzése folyamatban van. Az edények várhatóan február hónapban érkeznek meg, ahogyan a hulladékgyűjtő autó is.

162 db 1100 literes edényt még 2013. július végén beszereztünk, ezeket használták a lakótelepeken élők, most a telephelyen vannak elhelyezve. Beszereztünk 5, 7 és 30 m3-es konténereket, és kétkaros-, illetve multiliftes-konténerszállítót is.

Legalább két hulladékgyűjtő szakmunkást kell, hogy felvegyünk, illetve minimum két gépjárművezetőre lesz szükségünk. A szelektív hulladék előkezelésére is beadtuk az engedélykérelmet, és ha megkapjuk, oda is szükségünk lesz további emberekre. A városvezetés kifejezett kérését figyelembe véve azon leszünk, hogy martfűi munkavállalókat alkalmazzunk a lehetséges munkakörökben.

A hulladékgazdálkodási tervünket is jóváhagyta a hatóság, a napokban kaptuk meg ezt az engedélyt az Országos Környezetvédelmi Felügyelőségtől.

Folyamatban van egy komposztáló kialakításával kapcsolatos pályázat, valamint pályáztunk a szelektív hulladékgyűjtés válogatósorára is. Bízunk benne, hogy e pályázatok eredményeként további új munkahelyeket tudunk létrehozni.

Fontos, hogy a lakosok megismerjék a szelektív hulladékgyűjtést, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakóba, és minél többet újrahasznosítsunk. Természetesen nem mindegy, mennyire terheljük a környezetünket. Éppen ezért arra kérnék mindenkit, hogy egyre inkább térjenek át a hulladék szelektív gyűjtésére. Ennek érdekében mi is megteszünk mindent, tájékoztatókkal, szórólapokkal is nyújtunk majd segítséget a lakosságnak.

Minden itt élőnek igyekszünk segíteni, aki problémájával hozzánk fordul, hiszen ez is hozzá tartozik a szolgáltatásunkhoz. Az ügyfélszolgálat elérhető hétfőtől csütörtökig, 9-től 12 majd 13-tól 15 óráig, pénteken 9-12-óráig.

A szolgáltató-váltásra való zökkenőmentes átállás érdekében a lakosokat érintő különböző szabályzatokat, nyilvántartásokat is időben előkészítjük, és bízom benne, hogy ebben partnerek lesznek az itt élők is – összegezte a legfontosabb tudnivalókat Gálné Kiscsatári Lídia ügyvezető.

A 2014 tavaszán megvalósuló, a város hulladékgazdálkodásában jelentős változás előzménye a korábbi szolgáltató szerződésbontására vezethető vissza. Az új hulladékgazdálkodási törvényre hivatkozva a Remondis Kft. 2013. január 23-án, hat hónapos határidővel felmondta a közszolgáltatási szerződést. A korábbi szolgáltató szerint a megváltozott szabályozás, az állami irányítás és ármeghatározás olyan terheket ró a hulladékkezelést végzőkre, amelyek mellett a szolgáltatásuk veszteségessé vált volna.

A kivonuló szolgáltató okozta állapot új döntések elé állította a város vezetőit. Miután az elmúlt év júliusában majdnem két hétre a hulladékszállítás is leállt, az önkormányzat sürgősen megkezdte a saját ellátórendszer kialakítását. 2013. június végén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átszervezéséről hozott határozatot Martfű képviselő-testülete. Ekkor bővítették ki a már működő, ingatlankezelési feladatokat ellátó önkormányzati cég tevékenységi körét a hulladékgazdálkodás helyi átszervezési és működtetési feladataival.

Az önkormányzati intézkedések és az új telephelyen látottak alapján várhatóan korszerű, környezettudatos és az itt élők számára a korábbinál kedvezőbb hulladékgazdálkodási szolgáltatás kezdheti meg működését a közeljövőben.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .