fbpx

Tűz miatt evakuálták egy amerikai atomhulladék-lerakó dolgozóit

Egy teherautótűz miatt evakuálták szerdán annak az Új-Mexikói sóbányának a dolgozóit, amelyet alacsony sugárzású, plutónium-szennyezett hulladékok lerakására használ az amerikai szövetségi kormány.

A tűzeset nyomán hat embert füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak, de hazaengedték őket néhány órával azután, hogy a Carlsbad közeli telep egyik földalatti járatában kigyulladt egy sószállító teherautó.

Az üzem vezetőinek közlése szerint a (hely idő szerint) szerda délelőtt történt incidens nem érintett semmilyen sugárszennyezett hulladékot.

Az üzem az Egyesült Államok első és egyetlen működő földalatti nukleáris hulladéklerakója. Heti 17-19 fuvarral ide szállítják a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium és más védelmi projektek plutóniummal szennyezett felszereléseit, hogy a földalatti sórétegekbe vágott helyiségekbe temessék azokat.

Az esetről tartott délutáni sajtótájékoztatón illetékesek elmondták, hogy a teherautótűz a létesítmény északi tárnájában történt, míg a sugárzó hulladékokat a déli tárnában tárolják.

A riasztórendszerek működésbe léptek, és a mentőcsapatokat azonnal mozgósították, s egyúttal felfüggesztettek minden hulladékkezelési műveletet. A telep telefonon felhívott szóvivője mindazonáltal az este nem tudta megmondani, hogy pontosan mi a helyzet a bányában.

Szavai szerint a dolgozók még nem kaptak engedélyt arra, hogy újra munkába álljanak.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .