fbpx

Több illegális hulladékkezelési pert is tárgyalnak Zalaegerszegen

Egy hét alatt négy olyan ügyet is tárgyal a Zalaegerszegi Járásbíróság, amelyben a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt szabadságvesztés fenyegeti a vádlottakat – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

    Beznicza Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezése szerint aki a hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot helyez el, illetve engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve folytat hulladékkezelési tevékenységet, bűntettet követ el, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Amennyiben az illegális tevékenységet veszélyes hulladékkal követik el, a büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés.
    Az egyik Zalaegerszegen tárgyalt ügyben egy fiatalkorú és egy más ítélete miatt próbaidőn lévő vádlott 2012-ben Baktüttösön szlovéniai lomtalanításból származó hűtőgépekről égették le a nem tűzálló részeket, hogy eladható fémhulladékhoz jussanak. A későbbi szakértői vizsgálat megállapította, hogy a vádlottak a hulladékot, illetve az égetésből visszamaradt, veszélyes hulladéknak minősülő salakot nem megfelelő módon tárolták, ezáltal a talaj kis mértékű károsodását okozták.
    Ausztriából Magyarországra behozott kábelek és fémhulladékok bontása és égetése miatt ugyancsak Baktüttösön intézkedtek a rendőrök egy másik ügy vádlottjai ellen. A szakértők megállapítása szerint a gyanúsítottak az égetéssel a levegőt és a talajt, illetve a felszín alatti vizeket, mindezeken keresztül pedig az emberi egészséget veszélyeztették.
    Egy Zalaegerszegen elsősorban építési-bontási hulladék begyűjtését és kezelését végző cég vezetője és két tagja is bíróság elé áll, mert 2006 és 2008 között az általuk begyűjtött vegyes törmeléket válogatás után eltemették. Ormándlakon és Babosdöbrétén, valamint Zalaegerszeg határában összesen több mint 1600 köbméter szemetet temettek el, amelynek nem elhanyagolható része veszélyes hulladék volt.
    Négyen szerepelnek vádlottként abban az ügyben, amelynek vádirata szerint egy zalaegerszegi cég adataival visszaélve magyarországi iskoláktól térítésmentesen gyűjtöttek be leselejtezett elektronikai hulladékot, de a tevékenységüket még lebukásuk után is folytatták. A hulladékot az értékesíthető fém megszerzése érdekében egy zalaegerszegi családi ház udvarán bontották szét, az eladhatatlan, veszélyeshulladéknak számító részeket pedig Teskánd és Boncodfölde közötti területen, egy régi ülepítő gödörbe hordták.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .