fbpx

A városi méhek műanyag hulladékból építik a sejteket

Meglepő a méhek rugalmassága, alkalmazkodó képessége, ahogy az emberekkel zsúfolt városokban műanyag szatyrokból és műanyag építési hulladékból ‘építkeznek’.

„Elönti a világot a műanyag hulladék” – mondja Scott MacIvor, a York Egyetem doktorandusza. Míg a tudósok immár sokadszorra kimutatják a műanyag ártalmas hatását az ökoszisztémára, néhányan arra vállalkoznak, hogy megfigyeljék, hogyan alkalmazkodnak a rovarok a mesterséges anyagban bővelkedő környezethez.

„Találtunk két méhfajt, amelyek az eredeti, természetes kaptárépítő anyag helyett műanyagot használtak, méghozzá innovatív módon hasznosítva a közönséges városi hulladékot.”

Az egyik méhfaj (Megachile campanulae) kaptárjában valami szürke, ragacsos anyagot talált a kutató, azt gondolta, rágógumi. De analitikai mikroszkóppal való gondos vizsgálata kiderítette, hogy ez az anyag, amit növényi ragasztóanyag helyett használt a méh az ‘építkezéshez’, poliuretán bázisú, külső szigetelőanyag. És alkalmas volt lárvabölcsőnek…

Egy másik méhfaj, a Megachile rotundata, amelyik egyébként lucerna-levélvágó (lucerna leveléből készíti a kaptárat), a talált műanyag szatyrokból ‘vágott le’ darabkákat, és abból építette a sejteket. A levelek mellett a sejtek negyede ebből készült. Nem mellékes, hogy a műanyag darabokat a méhek másként rágták meg, mint a leveleket,ami  azt jelenti, hogy nem véletlenül gyűjtöttek műanyagot. Egyébként nem lett volna nehéz megfelelő leveleket találni a fészeképítéshez.

„Összegyűjtötték a plasztikot, aztán feldolgozták: megrágták, kiköpték, hogy létrehozzanak valami újat, használhatót.”

Mindkét esetben sikeresen kikeltek a lárvák a plasztikkal bélelt bölcsőből, méghozzá parazitamentesen, ami arra utal, hogy a műanyag bölcső távol tartja a parazitákat – állapította meg a kutató.

„A plasztik felhasználásának innovatív módja ökológiailag adaptív vonásra utal a méheknél, ami segíti a túlélésüket az egyre inkább ember által uralt környezetben”- mondta MacIvor.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://fuggetlen.wordpress.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .