fbpx

Kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtést Miskolcon és környékén

Tovább „zöldülhet” Miskolc és térsége: csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Pfliegler Péter alpolgármester, hogy márciusban megkezdődik annak a közel 3,7 milliárd forintos beruházásnak a kivitelezése, mellyel kiteljesedik a szelektív hulladékgyűjtési rendszer mind a városban, mind a környékén. Az Európai Unió által támogatott program összesen 37 települést érint, Miskolcon szelektív tároló, Hejőpapiban pedig osztályozó üzem épül a hulladék újrahasznosítására.

szelektiv_mirehukoz_140213ml_48.jpg

Pfliegler Péter emlékeztetett, 2011-ben Miskolc és 36 környező település „közösen gondolkozva, tervezve, együtt megszervezve és együtt lobbizva” nyújtotta be pályázatát, melyre 2012-ben sikerült megkötni a támogatási szerződést is. A csütörtöki sajtótájékoztató apropóját az adja – tette hozzá az alpolgármester –, hogy mostanra lezárult valamennyi közbeszerzési eljárás, legutolsóként ez év januárjában a kivitelezésre vonatkozó is.

szelektiv_mirehukoz_140213ml_46.jpg

– Miskolc eddig is sokat tett azért, hogy környezetbarát városként emlegessék. A törekvést számtalan beruházás bizonyítja, a villamosközlekedés teljes megújulásától a geotermikus energiát használó távhőszolgáltatásig. Ebbe a sorba illeszkedik most az a térség környezeti terhelését tovább csökkentő hulladékgazdálkodási projekt, amely épít a társult települések lakóinak környezettudatos életmód iránti igényére is – emelte ki Pfliegler Péter. Az alpolgármester minden tagönkormányzat vezetőjének megköszönte az együttműködést. „Úgy gondoljuk, hogy a projekt megvalósulása nemcsak a települések, hanem a térség sikere is”, emelte ki.

A 37 településen közel 250 ezer embert érint a mintegy 3,7 milliárd forintos fejlesztés, melynek célja az egységes Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer infrastrukturális fejlesztése. Ennek egyik eleme a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése, amelynek a lakosság számára leginkább kézzel fogható bizonyítéka 35 ezer, szelektív hulladékelkülönített gyűjtésére alkalmas műanyag edény, valamint 5 ezer, a háztartásban keletkező szerves anyagok visszaforgatására alkalmas házi komposztáló megjelenése lesz – ismertette Merkel Norbert. A projektmenedzser hozzátette, e rendszer része lesz 7 nagyobb, 16 m³-es felépítményű, és egy kisebb, 8 m³-es felépítményű, szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas jármű.

szelektiv_mirehukoz_140213ml_50.jpg

A beruházásnak köszönhetően lehetővé válik egy olyan komplett technológia hadrendbe állítása, amely a keverten gyűjtött települési szilárdhulladékok mechanikai előkezelését szolgálja – ez a beruházás másik lényeges eleme. A válogatóban üzembe áll két bálafogó adapterrel szerelt targonca, egy teleszkópos rakodó, két gumikerekes homlokrakodó, illetve a hulladéklerakón egy rakodókanalas lánctalpas dózer is. A három miskolci hulladékudvarba egy-egy ún. újrahasználati központot telepítenek, a szelektíven gyűjtött és szétválogatott hasznosítható hulladékok megfelelő tárolása érdekében a Hejőpapiban létesült lerakóban, és Miskolcon a József Attila utcai telepen egy-egy fedett bálatároló szín épül.

Hercsik István, a MENTO Környezetkultúra Kft. ügyvezetője kiemelte, véleménye szerint „jó helyre került a beruházás”. Mint ismertette, a rendszernek 2015 januárjára kell működőképesnek lennie, a projektet véglegesen pedig 2015. március-április közötti időszakban zárhatják le. szelektiv_mirehukoz_140213ml_51.jpg

Az ügyvezető kiemelte, a mechanikai előkezelővel a meglévő hulladékgazdálkodási rendszer jelentősen korszerűsödik, hiszen a mechanikai előkezelő mű alkalmas lesz a lakossági eredetű kevert települési hulladékokból energetikailag hasznosítható, ún. RDF-termék, illetve értékesíthető másodnyersanyagok előállítására, környezetbarát modern technológia alkalmazásával. Így a lerakás helyett egy magasabb szintű kezelés – előkezelés és hasznosítás – valósulhat meg, aminek köszönhetően kevesebb hulladék kerül véglegesen a lerakóra. Az újrahasznosítható mennyiség bővülésével pedig a rendszer fenntartható működése is megoldódik.

A 37 település környezetvédelmi fejlesztési programja 1,2 milliárd forint többlettámogatást kapott – az eddigi 2,2 milliárd mellé –, az önkormányzatok által biztosítandó önerő mértéke pedig több mint félmilliárddal, 522 millió forinttal csökkent. Így az önrész alig valamivel több mint 290 millió forint. A programot a térség hulladékgazdálkodásának fejlesztésére korábban létrejött Miskolc Térségi Konzorcium valósítja meg. A konzorcium gesztora a miskolci önkormányzat, tagja 36 további környékbeli települési önkormányzat.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .