fbpx

Kerékpáros hulladékgyűjtők járnak a szegénynegyedekben

Lagos, a 20 milliós nigériai metropolisz naponta 10 ezer tonna szemetet termel, amelynek egy része ott hever a szegénynegyedek zsúfolt utcáin és a nyitott csatornák vizében.

“Emberek halnak meg az árvizekben, mert eltömik a csatornák levezető nyílását. A műanyagot alkotó vegyi anyagot beszivárognak a talajba, mert az emberek eldobálják a szemetet, nem törődve azzal, ami hatással van az egészségükre, a létezésük eszközeire, a termelékenységükre” – magyarázta Bilikiss Adebiyi.

A harmincas éveiben járó nigériai nő, aki a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) folytatott tanulmányai során gondolkodott a probléma megoldásán, úgy döntött, visszatér szülővárosába, hogy létre hozza a Wecyclers nevű céget, amely kerékpárral gyűjti be a szemetet azokban a negyedekben, ahová nem mindig jutnak el a városi közműcég teherautói.

A Wecyclers honlapja szerint Lagosban a város által termelt szemétnek csak 40 százalékát gyűjtik be és helyezik el óriási szabadtéri szemétlerakókban.

A lagosi köztisztasági vállalat, a LAWMA és maroknyi szponzor támogatásával másfél éve létrehozott Wecyclers eddig 5000 háztartásból csaknem 200 tonna szemetet gyűjtött össze. Jelenleg mintegy 30 alkalmazottja van, de az év végre 100-ra szeretné növelni dolgozói létszámát. Két lagosi szegénynegyedben működik, de 2014-ben két másik városnegyedre, valamint a szövetségi fővárosra, Abujára és Uyo szövetségi államra is ki kívánják terjeszteni a vállalkozást.

Az import kerékpárokat nigériai kisiparosok alakítják át triciklikké, és vaskeretet szerelnek rájuk, amelyekre felakasztják a színes vászonból készül méretes zsákokat. A wecycle-nek elkeresztelt fura járművek a “bádogvárosok” legzötyögősebb, legkeskenyebb ösvényein is közlekedni tudnak, házról-házra járva szedik össze az üvegeket, műanyag zacskókat és a konzervdobozokat. A hulladékokat lemérik, a fogyasztók minden egyes kiló után pontokat kapnak, amelyek ajándékokra válthatók.

“Errefelé nem megszokott dolog a hulladékfeldolgozás. Ezért hoztuk létre ösztönzésül a pontrendszert. Így lehet bevezetni a környezetvédelmet a közbeszédbe” – mondta Bilikiss Adebiyi.

A pontokért háztartási cikkeket, élelmiszert, ruházatot lehet kapni. Egy fogyasztó például egy villanygenerátorra elegendő pontot gyűjtött, amely valóságos luxus egy olyan országban, ahol naponta több órán át tart az áramszünet.

A hulladékot a Wecyclers a LAWMA által a rendelkezésére bocsátott, Surulere szegénynegyedben lévő területen gyűjti össze, ahol szétválogatják, mielőtt az újrafeldolgozó üzemekbe kerül.

A műanyagból párna és matractöltő anyag, textilszál, kukászsák és strandpapucs készül, a konzervdobozokból újraöntik és más alumínium termékeket készítenek belőle.

A programmal Bikiliss Adebiyi októberben elnyerte a Cartier Nők Kezdeményezése díját, amellyel világszerte vállalkozó nőket ismernek el.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .