fbpx

Szivárgás egy amerikai atomtemetőben

Valós vészhelyzet állt elő szombaton egy föld alatti új-mexikói atomtemetőben a sugárzó részecskék szokatlanul magas szintje miatt,. A létesítményt tizenöt évvel ezelőtt nyitották meg, ez az első krízishelyzetük – mondta az atomtemető szóvivője.

A 800 méter mélyen lévő, hadiipari kutatások és atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékanyagokat tároló létesítmény levegőjében mértek a kelleténél nagyobb radioaktivitást. Roger Nelson szóvivő szerint a múltban előfordult ugyan, hogy az érzékelők hamis riasztást adtak ki, mert meghibásodtak vagy ingadozott a földben természetesen jelen lévő radioaktív radon szintje, de biztonsággal állítható, hogy sosem volt még ilyen magas a sugárzás szintje.  A szóvivő szerint nem tisztázott még, hogy valóban baj van-e, de valószínűnek tűnik. A sugárzó részecskék koncentrációja meghaladja a veszélyes határértéket, de egyelőre nem tudni, hogy miért. Az Új-Mexikó keleti részén, Carlsbad mellett található atomtemetőben helyi idő szerint szombaton éjfél előtt fél órával szólaltak meg a vészjelzők. Az üzem 139, földfelszínen dolgozó alkalmazottja közül senki se volt kitéve sugárfertőzésnek. Szennyezett levegő se szabadult ki a föld alól, mivel a szellőző rendszer automatikusan szűrő üzemmódba kapcsolt. Roger Nelson szerint legkorábban helyi idő szerint vasárnap tudják pontosan megmérni a föld alatti levegőben az alfa- és béta-részecskék koncentrációját. Ezek az elemi részecskék belélegezve veszélyt jelentenek az emberre.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .