fbpx

Támogatást kapott 5,3 milliárdos beruházásához a Főtáv

A Főtáv Zrt. költségcsökkentési törekvéseinek újabb állomásaként több mint 5,3 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, mellyel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. üzemeltetésében működő Hulladékhasznosító Mű (Huha) hőkiadó kapacitását lehet növelni, a projekthez mintegy félmilliárd forint vissza nem térítendő KEOP támogatást nyert – közölte a távhőszolgáltató.

A Főtáv az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismerteti: a Hulladékhasznosító Mű távhőkiadásának fokozása – amellett, hogy ez a jelenlegi legolcsóbb hőforrása a távhőszolgáltatásnak – számos előnnyel jár. Az FKF Zrt. üzemeltetésében működő Huha-ban eltüzelt szemét mennyisége, és ezáltal a légszennyező-kibocsátása nem változik, miközben a projekt eredményeként nő a kommunális hulladék felhasználásával termelt távhőenergia mennyisége, a szén-dioxid kibocsátás pedig Újpalotán évi 19 725 tonnával csökken.

    A Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett “Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című pályázaton a Főtáv projektje (Az Újpalotai Távhőkörzet Hulladékhasznosító Műből való részleges ellátása) 10 százalék vissza nem térítendő támogatást, közel 533,6 millió forintot nyert el. 
    A beruházással kapcsolatos munkálatok – így a IV. és XV. kerületi távvezeték építések, és az azzal járó burkolatbontási munkálatok – 2014-ben kezdődnek meg, és 2015 első felében fejeződnek be. A fejlesztések célja, hogy a Főtáv fogyasztói hődíjai csökkenjenek, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a távhőellátás az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé váljon, amelyet az FKF Zrt. – mint a környezetvédelem területén elkötelezett társaság – is kiemelten támogat.
    A környezetvédelmi szempontoknak megfelelő távhőszolgáltatás széles körű elterjedése érdekében létkérdés az olcsó hő- és alapdíj. A Főtáv versenyképessége fokozása érdekében az utóbbi években számos olyan beruházást hajtott végre, melyek eredményeképp a lakossági alapdíjat 10 százalékkal csökkenthette, illetve a legnagyobb fővárosi ingatlan beruházók többsége is a távhőszolgáltatást választotta. Ennek egyik fő eleme volt a hosszú távú megállapodás megkötése az FKF Zrt.-vel – írja közleményében a Főtáv.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .