fbpx

Add tovább!

Hogy a környezettudatos szemlélet terjedésének köszönhető-e vagy inkább a válságnak, nem tudni, az azonban biztos, mind többen figyelnek arra, hogy megunt dolgaik ne a szemétben végezzék, hanem új gazdára találjanak. A paletta a könyvcseréldétől a hasznos és haszontalan holmik bolhapiacaként működő boltokon át a garázsvásárig terjed.

Az elmúlt évek egyik hazai internetes sikertörténete azon a pofonegyszerű tényen alapszik, hogy mindenkinek van otthon olyan könyve, amelyet egyszer elolvasott, utána viszont nincs rá szüksége. Az antikváriumokban, bolhapiacokon filléreket adnak csupán értük, az új könyvek ára viszont magas – vagyis sokkal jobban megérné a megunt könyveket egy másikra cserélni. Ebből indultak ki a rukkola.hu megalkotói: az oldalra bárki felteheti köteteit, amelyekért cserébe ugyanannyi könyvet választhat a többiek által felajánlott cseredarabok közül. Aztán ha az így megszerzett könyvet elolvastuk, ismét feltehetjük az oldalra, hogy egy újabbra cseréljük… Az alig másfél éve működő portálnak már 25 ezer tagja van, mostanáig pedig mintegy 230 ezer cserét bonyolítottak le országszerte.

Akinek nincs kedve arra várni, épp le tud-e csapni egy érdekes kötetre a fenti oldalon, vagy nem akar az átadás megszervezésével bajlódni, az már személyesen is csereberélhet, igaz, így értelemszerűen be kell érnie a fentihez képest kisebb választékkal. Több csoport, helyszín (például a MÜSZI, a Roham kávézó, a vastagmargó.hu) szervez évente néhány alkalommal cserenapot, többnyire a fővárosban. Ilyenkor általában irodalmi beszélgetések, koncertek kíséretében lehet válogatni – a szabály egyszerű, amennyi könyvet hoztál, annyit vihetsz, de csak jó állapotú, másokat is érdeklő könyveket ildomos magaddal vinni. Hasonló módon szervez több kisebb-nagyobb közösség, helyszín például ruha- és játékbörzéket is, ahol a megunt dolgokat beadjuk a közösbe, kuponokat kapunk értük, amelyeket beváltva ugyanannyi darab új szerzeménnyel távozhatunk.

Óceánjáró

Megunt könyveink újra jókezekbe kerülhetnek

Virulnak azok a boltok is (Garmada, Bolhapalota), amelyek tulajdonképpen bolhapiacként működnek, azzal a könnyebbséggel, hogy a tulajdonosnak nem kell nap mint nap ott állnia portékája felett: polcot, asztalt, fogast bérelhet az üzletben megunt tárgyainak. Az árak ezekben a boltokban többnyire alacsonyak, hiszen a lényeg nem a hatalmas bevétel (bár sok kis apróságból egész szép summa jöhet össze), hanem hogy a megunt, de még használható dolgok olyan helyre kerüljenek, ahol még hasznukat veszik. Jótékonykodhatunk is ilyen módon: ha akarjuk, a tárgyak eladásából származó bevételt a bolt civil szervezetek támogatására fordítja.

Egyre népszerűbb az amerikai filmekből ismerős garázsvásár is: a legismertebb közösségi oldalon már saját oldaluk van, ahová mindenki bejelentheti, hol, mikor rendez garázsvásárt feleslegessé vált dolgaiból.  Bár nem a tél az igazi szezon, hiszen többnyire szabadtéren zajlik az alkudozás, jelenleg is számos fővárosi és vidéki helyszínre várják a kincsek után kutatókat.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.ugyvedvilag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .