fbpx

Hulladékból értéket – fenntartható, környezetbarát magyar gazdaság

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány a Prinzhorn csoporttal, amely vezető európai szereplő a papíriparban az újrahasznosítás, a papírgyártás és az innovatív csomagolási megoldások területén.

„Ahhoz, hogy Magyarország gazdasága fenntarthatóan tudjon növekedni, a legolcsóbb energiát kell biztosítani, az ipari termelést és a környezetvédelmet pedig egyensúlyban kell tartani” – hangsúlyozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Dunaújvárosban azon az eseményen, amelyen aláírták a magyar kormány és az osztrák Prinzhorn Holding közötti stratégiai együttműködési megállapodást.

Szijjártó Péter szerint a gazdasági fejlődés mellett körültekintően kell bánni a környezettel és körültekintően kell használni a természeti erőforrásokat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány először köt stratégiai megállapodást egy környezetipari vállalattal, amely „a magyar papíripar legmeghatározóbb tagja és hulladékból állít elő értéket”.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar kormány és a vállalatcsoport közös célok mentén dolgozik: a még hatékonyabb hulladék-begyűjtési rendszer és az energiaköltségek csökkentése mindkét fél érdeke. Hozzátette: az elmúlt évek erőfeszítései után a fő cél az, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia és ezzel a legversenyképesebb gazdaság is.

Szijjártó Péter elmondta: bár az osztrák sajtóban nem mindig a legkorrektebb tudósítások jelennek meg hazánkról, az ilyen együttműködések mutatják, hogy „megéri itt vállalkozni, mert versenyképes környezet várja a nemzetközi cégeket”.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a nemzetközi gazdasági életben alapvető és gyors változások zajlanak, amelyek nemcsak világgazdasági, hanem világpolitikai átrendeződést is jelentenek. Olyan térségek válnak vezető hatalmakká és növelik befolyásukat, amelyekről korábban ez elképzelhetetlen volt, valamint olyan térségek veszítenek versenyképességükből, amelyekről ez szintén elképzelhetetlen volt korábban.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország a válságra lehetőségként tekintett, s így a szükséges változástatások után erősebb lehet, mint volt korábban.

Hozzátette: az ország megújítása, a nagy rendszerek megváltoztatása megtörtént, így például olyan adórendszer alakult ki, amely „megbecsüli a munkát, és azokat segíti, akik többet akarnak dolgozni és még több embert akarnak foglalkoztatni”. Kiemelte, hogy az ország stratégiai céljainak eléréséhez stratégiai partnerek kellenek.

A stratégiai megállapodások aláírását követően a nagy nemzetközi cégek 650 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre és ezzel 5500 új munkahelyet hoztak létre.

A wiener neudorfi (Ausztria) székhelyű, családi kézben lévő Prinzhorn Holding 13 ország 37 termelőüzemében összesen 4478 alkalmazottat foglalkoztat. Évi 1,7 millió tonna, újrahasznosított papírból előállított hullámalappapírral és mintegy 1,1 milliárd euró éves forgalommal a Prinzhorn Holding Európa harmadik legnagyobb vállalata az ágazatban. A Prinzhorn csoport 1990 óta van jelen Magyarországon a legjelentősebb magyarországi hulladékgyűjtő és papírgyártó létesítményével (Hamburger Hungária Kft.), a hullámkarton alapú csomagolási megoldások legnagyobb gyártójaként, valamint fontos hulladékgyűjtőként. A Prinzhorn csoport a dunaújvárosi papírgyár 1990. évi megvásárlása óta összesen mintegy 600 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat, éves forgalma mintegy 110 milliárd forint. A vállalatcsoport jelenleg több mint 1100 embert foglalkoztat Magyarországon.

 

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .