fbpx

Szinte reménytelen versenyben Debrecen a szemétdíj-kompenzációért

A hajdú-bihari pályázók 676 millió forintot igényeltek, miközben az országos keret alig több mint egymilliárd forint.

A 2013. január 1-jén hatályba lépett új hulladéktörvény szerint már nem a helyi képviselőtestületek, hanem a miniszter dönti el, mekkora lehet a maximális szemétdíj a magyarországi településeken. Ezzel párhuzamosan, némileg ezt ellensúlyozva pályázatot írt ki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítására a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Debrecen 149 millió forintra pályázottDebrecen 149 millió forintra pályázott

Ezen olyan önkormányzatok vagy önkormányzatok társulásai indulhattak, amelyek saját felelősségi körében hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek, vagy legalább többségi tulajdonnal bírnak hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó gazdálkodó szervezetben. Ennek a feltételnek Debrecen is megfelel, hiszen a lakossági hulladékszállításért 2013. június 1-jétől az AKSD-ből cégkiválás útján megalakult Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. felel, mely a város száz százalékos tulajdona.

Több célra is lehetett pályázni, így üzletrészvásárlásra és fejlesztésre is, de a legtöbben a szemétdíj-kompenzációért jelentkeztek. A pályázat kiírásakor a tárca azt közölte, hogy 428 és fél millió forintot különítettek el, de januárban, nem sokkal a pályázat beadási határidejének lejárta előtt jelentősen megemelték a keretösszeget: 1 milliárd 85 millió forintra. Ezt valószínűleg azért lépték meg, mert már ekkor látták, hogy rengeteg pályázat fog beérkezni hozzájuk, s a forrásigény többszöröse lesz a 400 millió forintnak.

Időközben lejárt a meghosszabbított határidő, a pályázók listáját pedig közzétette a szaktárca. Ebből már az is látszik, hogy az egymilliárd forint sem lesz elég. Közel sem. A Dehir.hu kérte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályát, hogy közöljék, mekkora összegre pályáztak összesen a települések és a társulások, hiába. „A honlapon megjelent pályázati lista tartalma rendeletileg meghatározott, ennél többet jelenleg nem áll módunkban nyilvánosságra hozni” – írták kérdésünkre. A PDF dokumentumból több óra lenne kinyerni ezeket az adatokat, így becslésre hagyatkozunk: háromszáznál is többen pályáztak, összesen 10 és 20 milliárd forint közti összegre.

Több olyan pályázó is van, melynek forrásigénye meghaladta a teljes országos keretet: az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás például több mint másfél milliárdra, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás pedig két és fél milliárdra pályázott.

Hajdú-Bihar megyéből egy társulás és tizenhat település adott be pályázatot, köztük Debrecen. A cívisváros 150 millió forintot igényelt, ezzel harmadik a megyei rangsorban. Megelőzi a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társaság (220 millió) és Hajdúszoboszló (199 millió) is. A hajdú-bihari pályázók együttesen 676 millió forintra pályáztak, azaz ha mindegyikőjük pályázatát támogatnák, Hajdú-Bihar elvinné az országos keret bő felét. A hajdú-bihariak közül egyébként senki nem pályázott fejlesztésre, mindenki szemétdíj-kompenzációt kért.

A pályázati kiírás szerint a vidékfejlesztési miniszternek március végéig kell meghoznia a döntését. A döntés szólhat a pályázat teljes vagy csökkentett összegű támogatásáról, valamint a pályázat kizáró okok (forráshiány vagy szakmai probléma) miatt történő elutasításáról.

A minisztérium sajtóosztálya a Dehir.hu érdeklődésére közölte: „tekintettel arra, hogy a beérkezett támogatási igények meghaladják a pályázat keretösszegét, vizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan tudunk további forrást biztosítani a támogatási igények kielégítésére.”

A hajdú-bihari pályázók és az általuk igényelt forrás:

 1. Álmosd Község Önkormányzata 1 790 954 Ft
 2. Bagamér Nagyközség Önkormányzata 4 222 175 Ft
 3. Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társaság 220 016 286 Ft
 4. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 149 160 770 Ft
 5. Derecske Város Önkormányzata 2 882 646 Ft
 6. Ebes Község Önkormányzata 3 933 523 Ft
 7. Fülöp Község Önkormányzata 2 616 835 Ft
 8. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata 199 110 631 Ft
 9. Hajdúszovát Község Önkormányzata 4 735 389 Ft
 10. Kaba Város Önkormányzata 11 487 281 Ft
 11. Nádudvar Város Önkormányzata 35 856 048 Ft
 12. Nagyhegyes Község Önkormányzata 4 951 392 Ft
 13. Nyírábrány Nagyközség Önkormányzata 5 683 366 Ft
 14. Nyíracsád Község Önkormányzata 5 235 077 Ft
 15. Nyíradony Város Önkormányzata 15 129 479 Ft
 16. Nyírmártonfalva Község Önkormányzata 2 220 621 Ft
 17. Vámospércs Város Önkormányzata 6 794 716 Ft

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .