fbpx

Van elég hely a szenci szemétnek

Szenc. A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén megint téma volt a Szenc határában levő regionális szeméttelep, melyről a cég vezetői tájékoztatták a városatyákat. Elmondták, van hely a szenci szemétnek, Bazinnal folytatják a tárgyalásokat.

Ľuboš Kaman, az AVE ügyvezető igazgatója beszámolt a tavaly összegyűjtött és tárolt hulladék mennyiségéről. Elmondta, a cégnek új tulajdonosa van, tavaly 59 581 tonna hulladékot vittek a telekre, még legalább 220 000 tonna szemétnek van hely. „Ha ilyen ütemben folytatjuk, még legalább hét–kilenc évig tárolhatjuk itt a hulladékot” – tájékoztatta a képviselőket az igazgató. „A célunk az volt, hogy újra biztosítjuk a várost arról, hogy teljesíteni tudjuk a szerződésben foglaltakat” – nyilatkozott lapunknak Gabriel Klokner, a cég munkatársa. „Akkor sem telik meg idő előtt a telep, ha Bazinból és Pozsonyból is ide hozzuk a hulladékot” – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Kaman elmondta, még nem zárultak le a tárgyalások Bazinnal. A város képviselői tavaly úgy döntöttek, nem engedélyezik a szeméttelep további bővítését, ha a vállalat nem bontja fel a szomszédos járási székhellyel kötött szerződést. Erre áprilisig van ideje. Helena Nemcová alpolgármester korábban azt mondta, ha a cég elfogadható javaslatot tesz, módosítható a rendelkezés. A vállalat beszámolója személyes vitává fajult, a cég képviselői Jana Turanská, a környezetvédelmi bizottság elnökének tevékenységét bírálták. Kaman elmondta, a képviselőnő hozzáállása és támadásai miatt nem vesznek részt a bizottság ülésein. „Ha ez így folytatódik, vállalatunk meggondolja, hogy feljelentést tesz Turanská ellen a cég jó hírének megkárosítása miatt” – szögezte le Kaman. A cég képviselője a hulladék osztályozásáról is beszélt, elmondta, a lakosok nehezen szokták meg a szeparálást, minden hulladékot egy konténerbe dobnak, holott a konténereken fel van tüntetve, milyen szemét tartozik bele. Az osztályozás népszerűsítéséért több konténert helyeznének el a városrészeken. A hulladékosztályozást a gyerekek között is népszerűsítik, versenyt hirdettek az iskolák között, de csak a Szenczi Molnár Albert Alapiskola kapcsolódott be a városból.

„A vállalat tájékoztatása olyan volt, mint egy ellenem megírt színdarab. A személyem elleni támadásnak veszem, mert rontom a cég terveit. Egy éve szinte csak ezzel az üggyel foglalkozom. Úgy gondolom, hogy a várost manipulálják és sokszor kész tények elé állítják. Egy éven keresztül hívtam a cég vezetőségét a bizottság üléseire, de nem jöttek el, ha mégis megjelent valaki, nem tudott válaszolni a kérdéseimre. Először decemberben jelentek meg a bizottság ülésén, de azzal jöttek, hogy változtassuk meg a veszélyes hulladékról elfogadott határozatot, mivel az gátolja őket – nyilatkozott Jana Turanská. – A bizottság vezetőjeként jogom van ahhoz, hogy kérdéseket tegyek fel és tájékozódjam a helyzetről” – tette hozzá. A képviselők szerint feleslegesen felfújt és tárgytalan volt a szeméttelep körüli vita. „Ha nem tartja be a szerződést, akkor leállítjuk a fejlesztési terveket. Miért kell egy vállalkozási tevékenységet korlátozni, ha teljesíti a várossal kötött szerződést? Tartsa be a szerződést, természetesen osztályozni kellene a szemetet, mert amit szeparálunk, az nem kerül a tárolóba. Bazinban is van szeméttároló és nem intézik a saját szemétügyeiket” – mondta Agárdy Gábor képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke.

A lakosok szerint gyakran az autópályán is érezhető a bűz, amit minden bizonnyal a szeméttelep áraszt. Az ellenőrzés eredménye szerint a tároló körül nincs bűz, a vállalat az előírásokkal összhangban működteti a telepet, nem szennyezi a környezetet és a légkört. Jana Turanská elmondta, nem tartják legitimnek a vállalat által készítetett kontroll eredményeit.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .