fbpx

Együtt gondolkodtak a környezetvédelemről

„A szeméthegyen túl…” címmel vetélkedőt és interaktív ismeretterjesztő előadást tartottak pénteken a Miskolci Gyermekvédelmi Központban. A Rubeus Egyesület országos programsorozatának keretein belül ez volt az első megyei rendezvény. A sorozat célja, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő, hátrányos helyzetű fiatalok számára elérhetővé tegyék a környezeti nevelést, a környezet- és energiatudatos viselkedésmintákat.

kornyezettudatoselet_140228_vcs_12.jpg

A szervező Rubeus Egyesület vállalta, hogy 5 megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyében – összesen mintegy 2000 fiatalt vonnak be interaktív programjaikba – tudtuk meg Rácz Andreától. Az egyesület elnöke elmondta azt is, a rendezvénysorozat 20 alkalomból áll.

kornyezettudatoselet_140228_vcs_04.jpg

A programban interaktív előadások és játékos csoportfoglalkozások mellett a programhoz kapcsolódó alkotói versenyt is szerveznek. Az értékes nyereményekért folyó versengés két életkori kategóriában (10-12 és 13-15 éves korosztály), illetve két műfaji kategóriában (kép és szöveg) zajlik, melyben kizárólag az öt megye gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljai vehetnek részt. Az alkotói verseny kiegészül egy intézmények számára fenntartott kategóriával, melyben csoportos alkotásra nyílik lehetőség óriásplakát kategóriában. Az elkészült alkotásokról készült fotókat a projekt weboldalán teszik közzé, a helyezésekről közönségszavazás dönt.

kornyezettudatoselet_140228_vcs_06.jpg

Mint Dobosné Vörös Eleonóra, a Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény megbízott igazgatója ismertette, a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermekek számára indították el a környezetvédelmi vetélkedőt és ismeretterjesztő programot, melynek most ők voltak a házigazdái. Hozzátette, ez alkalommal a szakellátásban, a gyermekotthonban és az átmeneti otthonban nevelkedő gyerekek vetélkedtek. Két hét múlva aztán a református nevelőszülői hálózat gyermekei, majd a megyei lakásotthonok gyermekei következnek. Harmadik alkalommal pedig a megyei nevelőszülők gyermekei vesznek majd részt a projektben. A megbízott igazgató kiemelte, az intézmény mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, a környezet tisztántartására és a szelektív hulladékgyűjtésre.

A pénteki program során tesztet töltöttek ki a fiatalok – mind az előadás és a vetélkedő előtt, mind utána. A szervezők ezzel is fel kívánták mérni, mennyi újat tanultak a bő kétórás program során a gyermekek.

kornyezettudatoselet_140228_vcs_10.jpg

A programok közben a 10-15 éves fiatalok meghallgathatták Sidlovics Ferenc, az Emmi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztálya vezetőjének rövid videóüzenetét is. Mint a projekt fővédnöke is fogalmazott, „sok sebet ejtettünk már a környezetünkön”, ezért arra kérte a fiatalokat, hogy segítsenek, s osszák meg gondolataikat, ötleteiket arra vonatkozóan, hogyan tehetnénk szebbé környezetünket, mivel segíthetnénk a környezettudatos életet. A Gyermekváros fiataljai a vetélkedők során együtt gondolkodtak, igyekeztek megfogalmazni véleményüket, lerajzolni ötleteiket, így a fővédnök kérését megfogadva maguk is tettek egy lépést a környezettudatos élet felé.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .