fbpx

Szemétdíj: az üres telek után is kell fizetni?

Az egyházasrádóci Bálint László és a polgármester nagyon eltérő véleménnyel van arról, hogy pontosan mi után kell kifizetni a szemétdíjat.

Némi huppogás, kanyargás és nem kevés sár után érkezünk meg Egyházasrádócon Bálint László rendezett, takaros portájára. Érkezésünkre a szomszéd figyel föl először. Bálint László szívélyesen invitál minket a ház belsejébe, ahol finom melegen duruzsol a kandalló. Bálint Lászlót és feleségét elnézve az ember el sem gondolná, hogy már évek óta elkeseredett háborút vívnak a polgármesterrel, ami nemrég odáig fajult, hogy kicikkezték őket a helyi lapban, amit minden lakosnak bedobnak a postaládájába.

A probléma

A probléma magját Bálint László üres telke adja: ez a ház háta mögött található, ahová rövid gyalogösvény vezet. Mivel fával fűtenek, és az utca, amire a ház kapuja nyílik ugyancsak szűkös, itt tudja letenni a fát a teherautó, amit aztán áthordanak. A telken ezen kívül van néhány sor zöldség (szépen nő a saláta) és egy fa fészer.

Bálint László mindig rendesen fizette a kommunális adót – és mióta a birtokába került az üres telek, azután is. Csupán azt nehezményezte, hogy miért is kell a kommunális adóba beleszámolt szemétdíjat az üres telek után is fizetni, mikor ott még kuka sincsen, a szelektív gyűjtéshez szükséges sárga zsákot pedig nem adtak utána.

Éppen ezért írt a testületi tagoknak – akiktől azt a választ kapta, hogy a polgármester 30 napon belül értesíti. Hát nem tette. Ekkor Bálint László a fogyasztóvédelemhez fordult, tőlük pedig azt a választ kapta, hogy forduljon a kormányhivatalhoz, mert ez az ő hatáskörük. Ekkor aztán megkapta a polgármester levelét is, csakhogy nemcsak azt: a kormányhivatal a polgármestert is értesítette, mivel a 2012-es hulladéktörvényt nem tartották be.

Meglepő fordulat

Bálint László meglepődve tapasztalta, hogy a januári Egyházasrádóci hírmondóban ő szerepel, mint az a személy, akinek a lakosok azt köszönhetik, hogy ezentúl külön szemétdíjat is kell fizetni. Másnapra kért időpontot a polgármestertől, aki erre azt felelte neki, hogy „nem maga szerepel benne, hanem a neve”.

Tehát most már nem csak a kommunális adót fizeti (ami 10 ezer forintra változott), hanem még egyszer ennyi szemétdíjat is, külön. Ebből az következett, hogy nem hogy csökkent volna a kiadás hanem emelkedett 3 ezer forinttal. A háza és az üres telek után is. Bálint László csupán annyit szeretett volna, hogy az üres telek után ne kelljen szemétdíjat fizetnie.

A kommunális adóról és annak felhasználásáról a polgármester és a képviselőtestület dönt – akiknek személye évek óta változatlan. Arra, hogy falugyűlés mikor volt utoljára, Bálint László nem is emlékszik. Persze nem volt mindig így, eleinte Sőre Zoltán is igyekezett az emberek kedvében járni, és a lakosság érdekeit nézni. Bálint László nemrég értesült arról is, hogy 2014 januárjától nem kell fizetni az üres telek után kommunális adót.

Ez bizony bűzlik

A kommunális adóból régen buszmegálló készült, épületek újultak meg. De évek óta semmi ilyesmi nem történt – olyannyira, hogy mikor a vasút építésekor a GYSEV leszórt egy hatalmas kupac bazaltot a főút mentén, a polgármester az egyre gyűlő panaszok ellenére, hogy a bazalt bizony bűzlik, azt válaszolta, hogy az kavics, és majd azzal kövezik le az utat.

Bálint László örülne, ha a polgármester hazavinne egy darabot, és megmutatná az édesapjának: ő ugyanis valódi vasutas volt, és bizony megmondaná a fiának, hogy az bazalt. És megkérné az egyházasrádóci Sőre Zoltán polgármester urat, hogy a következő Egyházasrádóci Hírmondóban kérjen tőle bocsánatot, azért mert jogtalan állítást tett a falu lakossága felé, mivel a szemétszállítási díj külön fizetését nem Bálint László miatt kell külön fizetni hanem a 2012-es kormányrendelet miatt.

A másik oldal

Mint a polgármestertől megtudtuk, Egyházasrádócon az önkormányzat vállalta a hulladékszállítás díját. Sőre Zoltán polgármester maga tárgyalt a hulladékszállítóval, akiknek negyedévente fizette be a kiszabott díjat. Így tulajdonképpen mindenki jól járt: a lakosság azért, mert nem kellett a szemétszállításért fizetni, a szemétszállító cég pedig azért, mert nem kellett egyenként levadászni a díjakkal esetleg tartozó lakosokat.

Az éves kommunális adó 17 ezer forint volt, ebből az összegből oldotta meg Egyházasrádóc vezetése a közfeladatokat, és fizette ki a hulladékszállítást is. Bálint László ezt a kommunális adót fizette, de nehezményezte, hogy nem rezsicsökkentették a hulladékgyűjtést, és emiatt a kormányhivatalhoz fordult.

A kormányhivatal az új hulladéktörvény égisze alatt tájékoztatta Egyházasrádóc önkormányzatát, hogy ezentúl már nem vállalhatják át a lakosságtól a szemétszállítás költségeit. Pedig Sőre Zoltán szerint egy másik kormányrendelet alapján ugyanúgy maradhatott volna csak a 17 ezer forintos kommunális adó a külön szemétdíj nélkül.

Elégedetlenkedők

Ezért januártól az éves hulladék elszállításának költsége háztartásonként 10 300 forint, a kommunális adó pedig 10 ezer forintra változott. A szemétszállítást a Müllex Kft. végzi, ők osztják ki a szelektív szemétgyűjtéshez szükséges sárga zsákokat is. Bálint László azt is nehezményezte, hogy üres telkéhez nem kap zsákot – de mivel a telek üres, és nem termel hulladékot, ezért oda nem is jár.

Sőre Zoltán immár 12 éve Egyházasrádóc polgármestere, és elmondása szerint igyekszik mindig messzemenőkig mindent megtenni a lakók érdekében. Azonban szerinte Bálint László egyike az Egyházasrádócon lakó olyan embereknek, akik folyamatosan elégedetlenek, elvárják, hogy eltartsák őket, és soha nem köszönik meg, amit értük tesznek.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.nyugat.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .