fbpx

Több mint 170 tanintézmény vesz részt a szelektív gyűjtésben

Több mint 170 oktatási intézmény és 44 ezer gyermek részvételével idén is megrendezik az iskolai és óvodai italoskarton-gyűjtő programot országszerte 15 városban és 80 kisebb településen.

    Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) kezdeményezésének célja, hogy rendszeres szelektív gyűjtésre nevelje a gyerekeket és rajtuk keresztül szüleiket – közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
     Az IKSZ italoskarton-gyűjtő programjában a 2009/2010-es tanévi indulás óta összesen 248 tonna tejes és gyümölcsleves doboz gyűlt össze. Az így begyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén egy erdőnyi, mintegy 1700 felnőtt fa menekült meg a kivágástól. Tavaly a programban 303 oktatási intézmény mintegy 68 ezer 500 tanulója vett részt 20 városban és 60 kistelepülésen.
    A kezdeményezésben résztvevő oktatási intézményeket a gyerekek által összegyűjtött italos kartondoboz mennyiségével arányosan, kilogrammonkénti 20 forintos díjazásban részesíti az IKSZ. Mindezen felül a tanév során 1,5 tonna szelektíven gyűjtött italos kartondobozért 100 ezer forint különdíj is jár a szorgalmasan gyűjtő intézménynek. Az év végi összesítésben a létszámarányosan legtöbbet gyűjtő iskola és óvoda is 100-100 ezer forintos jutalomban részesül.
     Az idei gyűjtőprogramot az IKSZ a helyi kommunális szolgáltatók és önkormányzatok támogatásával Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Győrben, Szolnokon, Debrecenben, Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán, Gödöllőn és környékén, Pécsett, Székesfehérváron, Tiszafüreden és térségében és Veszprémben rendezi meg.
     A Magyarországon keletkező italos kartondoboz tömege meghaladja az évi 12 ezer tonnát. Hazánkban az italos kartondobozok szelektív gyűjtése elmarad az európai átlagtól, az IKSZ számításai szerint 77 százalék a kommunális szemét közé kerül. A szelektíven gyűjtött italos kartondobozok 6-7-szer is újrahasznosíthatók, az így visszanyert papírból készíthető például cipősdoboz, kéztörlő vagy egyéb papíripari termékek.

Forrás: MTI

Facebook Comments

One thought on “Több mint 170 tanintézmény vesz részt a szelektív gyűjtésben

  • 2014/03/03 at 10:40
    Permalink

    És még az italoskartonokban is van még környezetkímélőbb, a fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagból dolgozók. A gyerekeknek meg kellene mutatni ezt a kis videót: http://bit.ly/megujulocsomagolas

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .