fbpx

A szakértő elárulta, miért azonosítják be a fogyasztókat

A szelektív gyűjtést és a szemétszállítás gazdaságosabb megszervezését is segítik az új, chippel ellátott kukák.

Van már okoskuka is. Magyarországon az elsők között Nyíregyházán újítják meg, egymilliárd forintból, a hulladékgyűjtőket, úgy, hogy azokat chippel látják el. Ebből a pénzből jövőre már intelligens szelektív szemétgyűjtő rendszere lesz a városnak. Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark-fejlesztése a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásaiból elnyert 970 millió forint támogatásból és 5 százaléknyi önerőből történik.

Az informatikai fejlesztésekkel járó beruházás jelenlegi szakaszában az egyik cél, hogy meg lehessen állapítani, ki mennyi hulladékot termel, illetve mennyi szemetet tartalmaznak az egyes háztartások, közösségek kukái. Ezeket az adatokat a hulladékgyűjtő edényekre szerelt chipek tudják rögzíteni.

Az új rendszer lényege, hogy minden egyes vegyes hulladék tároló edény RFID chippel lesz ellátva, az ingatlan tulajdonosát beazonosítják mint a közszolgáltatás igénybevevőjét, az azonosító kód alapján pedig meg lehet mondani, hogy kitől milyen gyakorisággal gyűjtik be a szemetet. Ezzel kiszűrhetők a „potyautasok”, valamint meghatározható a hulladékgyűjtés logisztikája. Ez gazdasági és környezetvédelmi szempontból is fontos – mondta el a Napközben szerdai adásában Petró Árpád, a térségi hulladékgazdálkodási kft. igazgatója.

Az új intelligens nyíregyházi hulladékgyűjtési rendszer kiépítése – a hulladékmérés bevezetésével – a mennyiség szerinti fizetés előfeltétele, de Petró Árpád szerint most nem ez a fejlesztés fő szempontja, hanem a fogyasztók beazonosítása. Hozzátette: a lakossági szolgáltatási díj mértékét jelenleg törvény határozza meg, az újítás az árakat nem befolyásolja.

Török Szabolcs, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a nyíregyházi fejlesztés a szelektív gyűjtésre is sarkallja a lakosságot, ami, más hasonló kezdeményezésekhez hasonlóan nagyon dicséretesek. Kiemelte: miközben az országban több mint 9 millió embernek van meg a lehetősége, hogy szelektíven gyűjtse a hulladékot, csak 1,1 millióan teszik ezt meg.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .