fbpx

New York “komposztáló szigetek” építését tervezi

New York mesterséges “komposztáló szigetekkel” akarja megoldani a hulladékgazdálkodást.

 szerklead

Tíz mesterséges sziget alkotná a komposztáló egységeket, melyek belsejében működne a  hulladékfeldolgozó rendszer.

A „zöld hurok” rendszer

New York évente mintegy 14 millió tonna szemetet termel, melynek szállítása, kezelése és feldolgozása több mint 300 millió dollárba kerül a városnak.

A probléma megoldására a President Architecture tervező iroda kifejlesztette az úgy nevezett Green Loop „zöld hurok” rendszert. A Green Loop tíz egymáshoz kapcsolódó mesterséges szigeten kialakított komposztáló egységként működne.

11

Tíz egymáshoz kapcsolódó egység

Ahelyett, hogy a város szemetét teherautók szállítanák el a távoli hulladéklerakó helyekre, miközben növelik a forgalmat, a zajszennyezést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a Green Loop szigetek hálózata helyben megoldja a hulladékfeldolgozást. New York öt kerületében, összesen tíz egymáshoz kapcsolódó sziget alkotná a „zöld hurok” rendszert. A vízparti komposztáló szigetek állomásai környezetbarát technológiával dolgoznák fel a hulladékot.

22

Ezek a komposztáló szigetek a lakosság által termelt szerves hulladék 30%-át tudnák feldolgozni.

Parkok és közösségi kertek

A felépített mesterséges szigetek kettős célt szolgálnak. Az acélváz szerkezet belsejében komposztáló egységek működnének, tetejükön pedig parkok és közösségi kertek kerülnének kialakításra.

33

Ahelyett, hogy a teherautók messzi lerakóhelyekre szállítanák a szemetet, egyszerűen a legközelebbi komposztáló szigethez hajthatnak, ahol kiüríthetik a megtelt konténereket. Ezáltal drasztikusan csökkenne a szemétszállítással járó környezetszennyezés, és nem utolsó sorban nagyban csökkenne a város környezeti számlája.

A komposztáló szigetek megvalósítását 2020-ra tervezik, ha a városvezetés elfogadja a terveket.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://impressmagazin.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .