fbpx

Szemétből áram: ami az egyiknek hulladék, a másiknak villamos energia

A nagyváradi hulladékgyűjtő telep egy része elektromos energiát termelő “gyárrá” alakul, ami egy kisebb település energiellátását biztosíthatja. Az innovatív áramtermelők rájöttek, hogyan lehet elektromos áramot előállítani a szemétből.

Szemétből áram: ami az egyiknek hulladék, a másiknak villamos energia

Az  újrafeldolgozási és energia-átalakító technológia elektromos áramot állít elő szemét-elgázosító eljárással, vagyis a szemétnyelő technológia nem égeti el a szemetet, hanem pirolízis során szintézisgázzá alakítják.

 A nagyváradi hulladékgyűjtő telepen felhalmozódó szemét elégetését törvény írja elő, ám az elégetés helyett két nagy teljesítményű elektromos áramfejlesztő segítségével  egy kisebb falunak elegendő elektromos energiát szeretnének belőle előállítani, amit a Román Országos Energiaár-szabályozó Hatóság már engedélyezett is. Aberuházás mértéke eléri a fél millió eurót, és amennyiben megvalósul, úgy naponta fél megawatt energiát termelhetnek majd a hulladékgyűjtőtelepen.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.nagyvarad.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .